Hrvatski radio

Radio Sljeme

Šetajući Kaljiningradom - Iz grada jantara do pješčanih dina 31.10.2021.

31.10.2021.

13:30

Autor: Hrvatski Radio

default error photo

Europska prošlost i ruska sadašnjost spoj su koji prate putnika šetajući Kaljiningradom, to je i zbog prisutnosti arhitekture različitih objekata - sovjetskih, odnosno ruskih i onih iz njemačke prošlosti, kad se grad nazivao Königsberg. Grad je suvremen dobro umrežen prijevozom, odiše svojim ljepotama i znamenitostima, ima i nekih mana kao i svaki drugi. Rusi se i sami zgražavaju nad zgradom Dom Sovjeta, kaže moja suputnica povijesničarka i promotorica ruske kulture Maria Khairova, pa vas odmah upućuju na adu na kojoj se nalazi luteranska katedrala u kojoj se nalaze najveće orgulje u Rusiji i jedne od najvećih u Europi. Nezaobilazno je mjesto obilaska jvječno počivalište Immanuela Kanta, Ribarsko selo, Botanički vrt, Muzej svjetskih oceana, i Muzej jantara - Amber. Ali mi ćemo i na Baltičko more i u Plesnu šumu, ali i u Kulikovo.

Kalinjingrad (1256 kilometara od Moskve) je ruska enklava u srcu Europe, koja nema kopnenu vezu s ostatkom Rusije. Königsberg je dodijeljen Sovjetskom savezu 1945. godine Potsdamskim ugovorom nakon II. svjetskog rata, dijeljenjem područja Njemačke. Kalinjingrad i oblast u kojem se nalazi odvojeni od Rusije te se nalaze na Baltiku, između Poljske i Rusije.

Grad je osnovan još u 13. stoljeću – a sve do završetka Drugog svjetskog rata u njemu su većinu stanovništva činili Nijemci. Naime, riječ je o starom pruskom gradu koji je nosio ime Königsberg (Kraljeva gora). U travnju 1945. godine zauzela ga je Crvena armija.

 

Gotovo 80% grada je uništeno, prvo bombardiranjem  RAF- a u kolovozu 1944. a zatim sovjetskim granatiranjem u travnju 1945. Skoro svi njemački stanovnici preostali u gradu do kraja rata, kojih se procjenjuje da je bilo 200.000 (od predratnih 316.000), deportirani su iz grada. Mnogo ljudi je umrlo od gladi tijekom završnih dana rata i nestašica koje su uslijedile.  Nakon rata i transfera Istočne Pruske u Rusku SFSR, Königsbergu je promijenjeno ime u Kaljiningrad i naseljen je uglavnom ruskim (i u manjoj mjeri bjeloruskim i ukrajinskim) doseljenicima iz drugih dijelova Sovjetskog Saveza. Teritorij postaje kalinjingradska oblast.

 

Grad leži na rijeci Pregolja. Na jednom od njezinih riječnih otoka (ada) danas se nalazi samo crkva iz 15. stoljeća i grobnica filozofa Immanuela Kanta, a nekada je tu bilo cijelo selo. Na vrhu luteranske katedrale nalazi se vjetrokaz u obliku rusalke. 

Gradom dominira Dom sovjeta. Dio ove nedovršene zgrade u središtu grada nalazi se mjestu Kraljevskog zamka, bivše rezidencije vitezova Teutonskog viteškog reda, a ni sami stanovnici nisu sretni - no tako to bude nekad s arhitekturom. U blizini Doma Sovjeta na Nižnjem Prudu nalazila se jedna od glavnih masonskih loža u prijestolnici Kraljevine Pruske. I dan danas se u gradu mogu pronaći masonski simboli, mođu koje spadaju i Kraljevska vrata.   

Kaljiningradsa oblast se ne može ostaviti samo tako a da se ne obiđe Baltičko more i dine na Kurskoj prevlaci, Plesna šuma, gradić Kulikovo, Sovjetsk.., A za uspomenu poneseš obvezno nešto od jantara i sušeni ugor, može i u konzervi. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autorici emisije je Vesni Jurić Rukavina za "Prstom po globusu" dodijeljena posebna Zahvalnica 2013.

Povelja 2016. "Marco Polo" FIJET-a Hrvatska, koji je dio najstarijega svjetskog profesionalnog udruženja turističkih novinara i pisaca o turizmu "FIJET".

U formi radio dokumentarne drame u kojoj je prilagodila putopis iz Istre o Vrćinu, za "Zaboravljenu gradinu" osvojila kao prvi autor na Međunarodnom festivalu igrane i dokumentarne radiodrame Prix Marulić, treću nagradu, 2016.g.  

2017. uručena joj je međunarodna turističke nagrade POVELJA FEST 2017. Nagrada se dodjeljuje na temelju ocjene i obrazloženja Povjerenstva turističkih novinara, a dodjeljuje je Europski savez turističkih novinara (FEST) iz Rima. Vesna Jurić Rukavina već niz godina na HRT – Radiju Sljeme uređuje i vodi radijski putopis Prstom po globusu, a nagradu je osvojila za dugogodišnje promicanje turizma i baštine u sklopu te emisije te zbog angažiranosti u Svjetskoj federaciji novinara u turizmu i putopisaca. Riječ je o međunarodnoj nagradi utemeljenoj prije 35 godina u Rimu.

 

Šetnja Kaljiningradom 2021-10-31

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Prstom po globusu

Radio putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim" prstom iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta.

Poslušajte u Slušaonici