Hrvatski radio

Radio Sljeme

Slovenija, Krško - grad koji šarmira - Repriza 10.05.2020.

10.05.2020.

13:30

Autor: Hrvatski Radio

default error photo

Krško je stari grad nastao na obali Save, koja ga razdvaja na dva dijela, te je tako nastalo Staro i Novo Krško. Grad je to jedinstven na svijetu koji na maloj površini ima dvije biskupije, Desna strana je biskupija Novo Mesto, a lijeva Celjska. Kad kažemo Krško uvijek je ipak prva asocijacija Nuklearna elektrana Krško koja se nalazi 3 km nizvodno od grada. Otkrivam lijep grad s posebnim šarmom, s korijenima daleke prošlosti. Zaista dojmi na prvi pogled i kao mjesto za ugodan život. Moj suhoda\lang1050č i vodič je gradonačelnik toga grada, Miran Stanko.\lang1033

Krško je stari grad nastao na obali Save, koja ga razdvaja na dva dijela, te je tako nastalo Staro i Novo Krško. Grad je to jedinstven na svijetu koji na maloj površini ima dvije biskupije, Desna strana je biskupija Novo Mesto, a lijeva Celjska. Kad kažemo Krško uvijek je ipak prva asocijacija Nuklearna elektrana Krško koja se nalazi 3 km nizvodno od grada. Otkrivam lijep grad s posebnim šarmom, s korijenima daleke prošlosti. Zaista dojmi na prvi pogled i kao mjesto za ugodan život. Moj suhodač i vodič je gradonačelnik toga grada, Miran Stanko.

Neke od zanimljivosti su svakako i ove:

Posljednja vještica spaljena na području Slovenije ali i Hrvatske bila je spaljena baš u Krškom. U Starom gradu koji se nalazi na ulazu u Krško povezan je s Veronikom Desiničkom.

Glavni suvenir koji se nosi iz Krškog su salame, kobasice ali i jabuke koje se nalaze na mnogim stolovima diljem svijeta od Londona, Moskve do Dubajia.

Nad bogatim povijesnim naslijeđem Krškog, dominira kaštel Rajhenburg, obnovljen uz pomoć sredstava Europske unije 2012. godine, kulturni spomenik i turistička znamenitost toga kraja.

Prstom po globusu u Krškom nastao je na poziv regionalne Komore za obrt i turizam Krško, te u suradnji dvaju Veleposlanstava Republike Hrvatske i Republike Slovenije. 

 

 

 

 

 

Prstom po globusu u Krškom nastao je na poziv regionalne Komore za obrt i turizam Krško, te u suradnji dvaju Veleposlanstava Republike Hrvatske i Republike Slovenije. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Prstom po globusu

Radio putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim" prstom iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta.

Poslušajte u Slušaonici