Hrvatski radio

Radio Sljeme

Solin kolijevka antičke i starohrvatske povijesti 18.04.2021.

18.04.2021.

13:30

Autor: Hrvatski Radio

default error photo

Kad utone čovjek u svijet mašte Solin kao grad kolijevka antičke i starohrvatske povijesti odvuče vas na puteljke kojima su koračali car Dioklecijan, kraljica Jelena, kralj Dmitar Zvonimir i mnogi drugi. No, Solin koji je grad spomenik, nikako ne miruje već živi punim plućima u zelenoj oazi iznad koje se izdiše i Klis i Mosor. Uz rijeku Jadro ili hrvatski Jordan s direktoricom TZ Solina Jelenom Stupalo stižem do svima omiljenog Gospinog otoka koji vas ispuni mirom, zanimljivim crticama od izuzetne važnosti za hrvatsku nacionalnu povijest i kulturu te dječjim smjehom jer Solin je po broju djece i dalje najmlađi grad u Hrvatskoj.

Autorici emisije je Vesni Jurić Rukavina za "Prstom po globusu" dodijeljena posebna Zahvalnica 2013. "Marco Polo", te Povelja 2016. "Marco Polo" FIJET-a Hrvatska, koji je dio najstarijega svjetskog profesionalnog udruženja turističkih novinara i pisaca o turizmu "FIJET". U formi radio dokumentarne drame u kojoj je prilagodila putopis iz Istre o Vrćinu, za "Zaboravljenu gradinu" osvojila kao prvi autor na Međunarodnom festivalu igrane i dokumentarne radiodrame Prix Marulić, treću nagradu, 2016.g.  

2017. uručena joj je međunarodna turističke nagrade POVELJA FEST 2017. Nagrada se dodjeljuje na temelju ocjene i obrazloženja Povjerenstva turističkih novinara, a dodjeljuje je Europski savez turističkih novinara (FEST) iz Rima. Vesna Jurić Rukavina već niz godina na HRT – Radiju Sljeme uređuje i vodi radijski putopis Prstom po globusu, a nagradu je osvojila za dugogodišnje promicanje turizma i baštine u sklopu te emisije te zbog angažiranosti u Svjetskoj federaciji novinara u turizmu i putopisaca. Riječ je o međunarodnoj nagradi utemeljenoj prije 35 godina u Rimu.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Prstom po globusu

Radio putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim" prstom iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta.

Poslušajte u Slušaonici