Hrvatski radio

Radio Sljeme

Tajna Sankt Peterburga 06.12.2020.

06.12.2020.

13:30

Autor: Hrvatski Radio

default error photo

On nije samo lijep, on nije samo zanimljiv, Sankt Peterburg je za mnoge na prvom mjestu u Rusiji. Smatra se jednim od najposjećenijih na svijetu, jer je na svom prostoru okupio ogromnu i jedinstvenu zbirku spomenika arhitekture i kulture. U tom gradu je jedan od najvažnijih likovnih muzeja svijeta - Ermitaž. Sankt Peterburg često ima svo nebo i sive dane kažu da je to rijeke Neve, ali ima i bijele noći , ljude vedre i podvuče se taj grad pod kožu i jednostavno sanjaš kad ćeš mu opet doći.

Mariom Khairovom Mašom, povjesničarkom s Lomonosova, prevoditeljicom i promotricom ruske kulture u Hrvatskoj, šetam gradom kojeg je 1703. osnovao Petar Veliki kako bi osigurao pristup Baltiku, na neki naš način.  Taj grad nije dobio ime po svom osnivaču, kako se često misli, već prema Petrovom svetcu zaštitniku, Petru. Kroz povijest taj grad je nosio ime Petrograd, a poslije Lenjinove smrti Ljenjingrad. 

U našoj šetnji jako pazimo na mostove. Naime, mnogi taj grad predstave i kao "muzej mostova pod otvorenim nebom." Ima ih oko 800, ali najupečatljiviji su mostovi koji se dižu.

Danas Sankt Peterburg ima oko 5 milijuna stanovnika, te je to najsjeverni milijunski grad na svijetu. Gradom protječe rijeka Neva. Ulijeva se u Finski zaljev (Baltičko more). S Neve se pruža pogled na Ermitaž, Ljetni vrt, Petropavlovsku tvrđavu, "Brončanog konjanika" (spomenik Petru I.) i Hram svetog Isakija (Isakijevski sabor). Sama jezgra grada,spada u svjetsku baštinu UNESCO-a. 

 

 

Autorici emisije je Vesni Jurić Rukavina za "Prstom po globusu" dodijeljena posebna Zahvalnica 2013. FIJET HR. 

Povelja 2016. "Marco Polo" FIJET-a Hrvatska, koji je dio najstarijega svjetskog profesionalnog udruženja turističkih novinara i pisaca o turizmu "FIJET".

U formi radio dokumentarne drame u kojoj je prilagodila putopis iz Istre o Vrćinu, za "Zaboravljenu gradinu" osvojila kao prvi autor na Međunarodnom festivalu igrane i dokumentarne radiodrame Prix Marulić, treću nagradu, 2016.g.  

2017. uručena joj je međunarodna turističke nagrade POVELJA FEST 2017. Nagrada se dodjeljuje na temelju ocjene i obrazloženja Povjerenstva turističkih novinara, a dodjeljuje je Europski savez turističkih novinara (FEST) iz Rima. Vesna Jurić Rukavina već niz godina na HRT – Radiju Sljeme uređuje i vodi radijski putopis Prstom po globusu, a nagradu je osvojila za dugogodišnje promicanje turizma i baštine u sklopu te emisije te zbog angažiranosti u Svjetskoj federaciji novinara u turizmu i putopisaca. Riječ je o međunarodnoj nagradi utemeljenoj prije 35 godina u Rimu.

Petru Velikom od Katarine Velike /foto: MK-VJR Prstom po globusu

Petru Velikom od Katarine Velike /foto: MK-VJR Prstom po globusu

Foto: - / -

Sankt Peterburg 2020-12-06

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Prstom po globusu

Radio putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim" prstom iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta.

Poslušajte u Slušaonici