Hrvatski radio

Radio Sljeme

'Tajne Jadrana: Ilovik i jedan antički brod' Repriza 22.03.2020.

22.03.2020.

13:30

Autor: Hrvatski Radio

default error photo

U uvali Paržine na otoku Iloviku zaronit ćemo s voditeljom Odjela za podvodnu arheologiju HRZ, Igorom Miholjekom. Na 3 metra ispod površine mora razotkrili smo bijeli pijesak i otkopali ostatke antičkog broda starog 2200 godina. Otkriveni brodolom u ovom trenutku predstavlja jedini takav primjer iz tog vremena

Ilovik je inače najjužniji nastanjeni otok lošinjskog otočja, s istoimenim ribarskim mjestom, gdje danas malo stanovnika. Mještani Ilovika se bave vinogradarstvom i povrtlarstvom što im omogućuje velik broj bunara koji napajaju ovu zemlju vodom, te ribarstvom, ovčarstvom i turizmom. 

Položaj Ilovika je vrlo lijep, smješten je u manjoj uvali, koju sa sjeverne strane štiti nenaseljeni otočić Sv. Petar na kome je groblje mještana Ilovika. Obala je sa svih strana lako pristupačna, s mnogo pitomih uvala. Najveća uvala s pješčanom plažom je Paržine na jugoistočnoj strani otoka. Otok Ilovik obrastao je zimzelenom mediteranskom vegetacijom u kojoj se ističe crnika, a ima i šumica alepskog bora. Za Ilovik se kaže da je otok cvijeća, jer gotovo je oko svake kuće. U blizini samog mjesta je i podmorsko arheološko nalazište.

U svijet podmorja zaranjamo u tirkiznom pojasu. Ispod bijelog pjeska otkriveni su ostaci brodske konstrukcije u uvali Paržine na otoku Iloviku iz antičkog vremena. Zahvaljujuči izronu i dolasku na suho, viši konzervator arheolog i voditelj Odjela za podvodnu arheologiju Igor Miholjek podjelio je s nama ono što more čuva. Prema analizi starosti drveta brod je moguće datirati u 2. st. pr.Kr.  U istraživanju sudjeluju Odjel za podvodnu arheologiju HRZ,  Lošinjski muzej iz Malog Lošinja, francuski stručnjaci sa Sveučilišta u Marseilleu (Aix-Marseille Université) i Nacionalnog centra za znanstvena istraživanja (Centre National de la Recherche Scientifique), te ronilački centar Specijalne policije - Lošinj. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Prstom po globusu

Radio putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim" prstom iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta.

Poslušajte u Slušaonici