Hrvatski radio

Radio Sljeme

Tri priče iz Jordana 12.01.2020.

12.01.2020.

13:30

Autor: Hrvatski Radio

default error photo

Tri male priče iz Jordana nastale su u Ammanu prijestolnici Jordana, crvenom gradu Petri i njacrvenijoj pustinji svijeta Wadi Rumu. U Ammanu s oko pet milijuna stanovnika je poprilično bučno, pa mnogi mir pronalze na Citadeli, povijesnom mjestu u samom središtu grada. Brdo u obliku slova L jedno je od sedam brda koja su izvorno činila Amman. Ovoga puta najviše smo se zadržali u jedanom od najstarijih nastanjenih gradova na svijetu.

Živahnost  ulica, tržnica, gužve u restoranima i bijelilo fasada samo je prvi kolaž o tom političkom, kulturnom i trgovinskom centaru Jordana. Moderen je to grad i tradicionalan istorvremeno, te jedan od najstarijih nastanjenih gradova na svijetu. Također se smatra najliberalnijim Arapskim gradom, a posebno je popularan među turistima iz Europe. U gradu s oko pet milijuna stanovnika je poprilično bučno, pa mnogi mir pronalze na Citadeli, povijesnom mjestu u samom središtu Ammana. Brdo u obliku slova L jedno je od sedam brda koja su izvorno činila Amman. Tamo je mir pronašla i moja suhodačica  na ovom putu, svjetska putnica i filologinja Elvira Angyal.  Gradi ma ukupno 27 četvrti. S vremenom se brzo snađeš na karti. Istočni Amman uglavnom je ispunjen povijesnim znamenitostima  i služi često za kulturne aktivnosti, dok je zapadni Amman moderniji, elegantan te je gospodarsko središte grada – bogat.

Nakon fine juhe od bijele leće, put nastavljamo dalje. Odlazimo do Petre, crveng grada koji je ujedno i dom posljednjeg pustinjskog plemena beduina. Tamo smo osim ljepote jednog od svjetskih čuda zavirli u cijene ulaznica, što je isto na neki način čudo. Ali… I onda nas čeka nezaobilazna i možda najljepša pustinja svijeta Wadi Rum koju zovu i „Dolina Mjeseca“. Upravo mnogima zauvijek ostaje u pamćenj Wadi Rum, nekome zbog boja, nekome zbog zalaska sunca ili zvijezdanog neba iznad pustinje uz šalicu crnog čaja.

 

Autorici emisije je Vesni Jurić Rukavina za "Prstom po globusu" dodijeljena posebna Zahvalnica "Marco Polo" 2013.g. 

Povelja 2016. "Marco Polo" FIJET-a Hrvatska, koji je dio najstarijega svjetskog profesionalnog udruženja turističkih novinara i pisaca o turizmu "FIJET".

U formi radio dokumentarne drame u kojoj je prilagodila putopis iz Istre o Vrćinu, za "Zaboravljenu gradinu" osvojila kao prvi autor na Međunarodnom festivalu igrane i dokumentarne radio drame Prix Marulić, treću nagradu, 2016.g.  

2017. uručena joj je međunarodna turističke nagrade POVELJA FEST 2017. Nagrada se dodjeljuje na temelju ocjene i obrazloženja Povjerenstva turističkih novinara, a dodjeljuje je Europski savez turističkih novinara (FEST) iz Rima. Vesna Jurić Rukavina već niz godina na HRT – Radiju Sljeme uređuje i vodi radijski putopis Prstom po globusu, a nagradu je osvojila za dugogodišnje promicanje turizma i baštine u sklopu te emisije te zbog angažiranosti u Svjetskoj federaciji novinara u turizmu i putopisaca. Riječ je o međunarodnoj nagradi utemeljenoj prije 35 godina u Rimu.

 

Tri priče iz Jordana 2020-01-12

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Prstom po globusu

Radio putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim" prstom iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta.

Poslušajte u Slušaonici