Hrvatski radio

Radio Sljeme

13:30 / 24.05.2020.

Autor: Hrvatski Radio

Ures Zagreba - Maksimir - Repriza 24.05.2020.

default error photo

Šetnja posljednjem izdankom zagrebačkih romantičnih kreacija perivojem ili parkom Maksimir podsjetila me i na četri kratka stiha Grigora Viteza: " Voliš li igru, il' šumski mir, odšetaj samnom, - u Maksimir." Na razne načine ta gradska oaza odupire se mnogo čemu a uvijek darivajući svojim šetačima i posjetiteljima mir iz svog nepresušnog prirodnoga vrela

Maksimir se upisanim izvorima spominje već 1791., a prvo javno šetališteu jugoistočnoj Europi postaje potkraj mjeseca travnja 1794.g. Utkao je u Maksimir sebe na svoj način biskup Maksimilijan Vrhovac, i pisao dnevnik pa je 11. svibnja 1817. zapisao: " Poslije podne bilo je mnogo naroda kod sv. Ksavera, a još više u Maksimiru, gdje je drug kazališnog ravnatelja Lang izvodio vježbe u skakanju s konjima"... Nasljednik Vrhovčev bio je Aleksandar Alagović, koji je biskupovao samo nekoliko godina. On je želio preurediti Maksimir u engleskom stilu, učiniti ga pristupačnim i zanimljivim javnosti za razonodu. A onda stiže, krajnji tvorac i oblikovatelj Maksimira biskup Juraj Haulik, čovjek kojega opisuju kao visokog estetu i čovjeka kulture. On je ostvario najveličanstveniji pothvat vrtne kulture, pravo remek djelo! Na prostoru biskupske šume od 385 jutara iskrčeni su golemi prostori, uređeni livade i proplanici, sagrađeni putevi i staze, vodotokovi i mostovi. Podignuti su i brojni objekti, riješena: Glavna ulazna vrata i Koliba za goste, Švicarska kuća, Vidikovac, Ljetnikovac, Vratarska kućica. Haulik je svoj "njaglasovitiji perivoj Monarhije" zapečatio Obeliskom i urezanim latinskim tekstom koji govori o njegovoj motivaciji za taj veliki pothvat, Samo ulomak i kratki citat, prepjev pok. pejzažnog arhitekta Smiljana Klaića: 

Za uposlene marljivih ruku, 

Za podizanje obrta građana,

Za promicanje ljepšeg vrtlarstva,

Glavnom gradu na časr,

A domovini na diku

Te za umorne s posla,

Tužene ili potištene,

Da ih ove nedužne radosti prirode

Osvježe i pridignu.

U Maksimir ulazimo s još jednim stihom dr. Vladimira Ivankovića, zaljubljenika u povijest i sadašnjost toga Perivoja, autora knjiga o Maksimiru, utemeljitelja Javne ustanove Maksimir i prvog ravnatelja iste.  

 

URES ZAGREBA - MAKSIMIR 2020-05-24

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Prstom po globusu

Radio putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim" prstom iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta.

Poslušajte u Slušaonici