Hrvatski radio

Radio Sljeme

Zrnca iz tuniške sahare 25.04.2021.

25.04.2021.

13:30

Autor: Hrvatski Radio

default error photo

U nepreglednom prostranstvu Sahare najveće vruće pustinje na Zemlji koja se nalazi u Sjevernoj Africi i proteže se kroz Alžir, Čad, Egipat, Eritreja, Libija, Mali, Mauritanija, Maroko, Niger, Sudan, Tunis i Zapadna Sahara, s hrvatskim putopiscem i producentom Borisom Veličanom autorica izabire mir u Tuniškoj sahari. U potrazi za zelenom oazom najviše dojme i na ovom putovanju susreti s ljudima u neobičnim predjelima u krajevima kroz koje se prolazi, kroz njihovu povijest i kulturu, kroz sve što obogaćuje i razbija predrasude.

Autorici emisije Vesni Jurić Rukavini za emisiju "Prstom po globusu" dodijeljena je 2016. godine povelja "Marco Polo" FIJET-a Hrvatska, koji je dio najstarijega svjetskog profesionalnog udruženja turističkih novinara i pisaca o turizmu. Iste godine je u formi radio dokumentarne drame, u kojoj je prilagodila putopis iz Istre o Vrćinu, za "Zaboravljenu gradinu" osvojila kao prvi autor na Međunarodnom festivalu igrane i dokumentarne radiodrame Prix Marulić treću nagradu. Godinu poslije uručena joj je međunarodna turističke nagrade POVELJA FEST 2017. koja se dodjeljuje na temelju ocjene i obrazloženja Povjerenstva turističkih novinara, a dodjeljuje je Europski savez turističkih novinara (FEST) iz Rima. Vesna Jurić Rukavina već niz godina na HRT–Radiju Sljeme uređuje i vodi radijski putopis Prstom po globusu, dugogodišnja je promicanje turizma i baštine, angažirana u Svjetskoj federaciji novinara u turizmu i putopisaca.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Prstom po globusu

Radio putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim" prstom iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta.

Poslušajte u Slušaonici