1. prosinca - Svjetski dan AIDS-a

1. prosinca - Svjetski dan AIDS-a

Od prvog zabilježenog slučaja zaraze HIV-om u Hrvatskoj, prošlo je 30 godina. Tijekom tog vremena dijagnosticirano je 1300 HIV infekcija, a u istom razdoblju je 220 oboljelih umrlo. Tijekom ove godine zabilježeno 90 novih slučajeva zaraze HIV-om.

Neznanje je još uvijek najveća prijetnja. Najčešći put prijenosa HIV infekcije u Hrvatskoj je spolnim odnosom bez zaštite. Na taj se način zarazilo gotovo 90 posto oboljelih, a upotrebom nesterilnog pribora za injektiranje droga, zarazi se oko šest posto.

Danas, 1. prosinca na Svjetski dan AIDS-a, na Pjaci se ispred Stare gradske vijećnice od 11-13 sati tradicijski već postavlja štand udruge HELP, gdje će se građanima dijeliti edukativni leci i brošure o HIV/AIDS-u i spolnom zdravlju te crvene vrpce kao znak svjesnosti o HIV/AIDS-u.

Akciji udruge HELP pridružuje se Nastavni zavod za javno zdravstvo SDŽ, 5. Gimnazija Vladimir Nazor, udruga VoVo i udruga studenata medicine CroMsic.

Također u prostorijama udruge HELP na Mihovilovoj širini 1, svi zaniteresirani će se moći savjetovati sa stručnjacima o prevenciji i rizicima od zaraze HIV-om i spolno prenosivim bolestima te spolno odgovornom ponašanju.

Navečer će u klubu O'Hara biti organiziran StopAIDS party.

Također će u utorak i u srijedu (1. i 2. prosinca) u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo SDŽ u prostorijama udruge biti Dani otvorenih vrata pa će se od 10-12 sati svi zainteresirani moći testirati na HIV brzim testovima (uzima se bris iz usta), a u popodnevnim satima od 15-18 sati testiranje će se vršiti uzimanjem uzorka krvi.

Imajući na umu da su mladi osobito ranjiva skupina po pitanju spolno prenosivih bolesti, HELP tijekom cijele godine provodi edukativne radionice iz područja reproduktivnog zdravlja.

Ovogodišnji Svjetski dan AIDS-a ima slijedeće ciljeve: "Doseći nulu - Nula novih HIV infekcija. Nula diskriminacije. Nula smrti povezanih sa AIDS-om"  te "90-90-90" čime se želi postići da do 2020. godine 90 posto svih ljudi koji žive s HIV-om znaju svoj status, 90 posto onih kojima je dijagnosticirana HIV infekcija uzimaju antiretrovirusnu terapiju te da 90 posto njih postigne nemjerljivu količinu virusa u krvi.Komentari