10. Planinarski križni put mladih

10. Planinarski križni put mladih

U korizmeno vrijeme Sveučilišni katolički centar Split (SKAC) organizira jebilarni 10. Planinarski križni put mladih, koje će se ove godine održati u subotu i nedjelju 17. i 18. ožujka 2018 na trasi Cista Velika → Blato n/c→ Gata.

Cijela grupa hodočasnika (oko 350 njih) prevođena duhovnicima prolazi prvoga dana 17. ožujka 2018. kroz Cistu Veliku, Katune, Kreševo i dolazi Blato na Cetini.

U Blatu na Cetini je sv. Misa i prigodni program (skeč u izvedbi Hrvatskog Nadzemlja), a u Blatu i Šestanovcu organizirano je spavanje za mlade.
 
Sutradan, u nedjelju 18. ožujka 2018. mladi prolaze kroz predivan kraj uz Cetinu: Podgrađe, Kostanje, Zvečanje, Smolonje, Ostrvicu, Čišlu i Gata – u njima planiramo imati postaje križnog puta i susret s lokalnim župnikom i stanovništvom, poglavito mladima.

U Gatima je završno misno slavlje, zakuska, te izvedba prestave u organizaciji KUU "Mosor" Gata.
 
Obići će se razne lokalitete važne u povijesti Dalmacije, Poljica, Radobilje, Imote, općenito naše Domovine Hrvatske te time produbiti svijest mladih o našem duhovnom naslijeđu i kulturnoj baštini.

Detaljniji opis projekta:
Planinarski križni put je pobožnost za mlade (i sve koji se tako osjećaju) koja se održava dva puta godišnje: korizmeni i jesenski. Traje dva dana, redovito subotu i nedjelju. Sastoji se od dvodnevnog hoda po nekom području i obilaženju četrnaest sakralnih objekata koji se tamo nalaze i kod kojih se razmatra po jedna postaja križnog puta. Hod je uvijek popraćen molitvom i žrtvom, ali i zajedništvom, pjesmom, smijehom, prijateljstvom i upornim savladavanjem prepreka.
 
 
Povijest projekta u organizaciji Skac_St-a:
Prvi jesenski PKP (Planinarski križni put) održao se u Poljicima i Omišu 16./17. studenog 2013. g. – s početkom u Strožancu i završetkom u Omišu - i sa spuštanjem u Orij-Jesenice radi spavanja u Osnovnoj školi. 
Drugi korizmeni PKP odvio se na trasi od Kaštel Lukšića preko Kozjaka do Trogira, a
drugi dan po Čiovu do Slatina i Arbanije. 
Treći je bio na Biokovu, a četvrti PKP smo organizirali na Hvaru u suradnji s udrugom Ekospiritus i na njemu je sudjelovalo preko 1000 mladih iz okolice Splita i Zagreba. 
5.PKP odvio se na ruti Korita - Kamešnica - Ruda - Otok - Sinj 10/11. listopada 2015., a na našem 6.PKP-u Solin-Mosor-Omiš bilo je čak 250 sudionika! 
7. PKP okupio je 200-injak mladih na Dinari te dionici Vrlika-Knin, 
8. PKP brojio je preko 200 mladih na putu od Unešića preko Brštanova do Klisa, a za sada zadnji, 9. PKP, održan u susjednoj Hercegovini, okupio je više od 200 mladih na dionici Masna Luka (Park prirode Blidinje u BiH) – Rakitno – Kongora.

 
 

Komentari