171 tisuća vozila kroz tunel Sv. Ilija

171 tisuća vozila kroz tunel Sv. Ilija

Foto: Ivo Čagalj / PIXELL

U prvih mjesec dana od otvaranja, kroz tunel Sveti Ilija kroz Biokovo prošlo je nešto više od 171 tisuću vozila. Ostvaren je prihod veći od 2 milijuna i 800 tisuća kuna.

To je prosječno dnevno 5700 prolazaka, a rekord je bio 3. kolovoza kada je kroz tunel prošlo 18 tisuća vozila, od toga 10 tisuća u smjeru Jadranskog mora. Tunel koriste brojni turisti, koji dolaze na odmor na Makarsko primorje. Najbrojniji su gosti iz Hercegovine, kojima je ovo najbrži put do mora. Imoćani smatraju da je 20 kuna tunelarine ipak velika cijena pa su za nekoliko dana rasprodane sve količine ENC uređaja za naplatu cestarine, čijim korištenjem jedna vožnja uz popust stoji niti 8 kuna. 

Resorni ministar, i izvan turističke sezone, očekuje da će se investicija isplatiti. 'Za sada smo razgovarali o prometu od oko 5 do 6 tisuća vozilla na dan, ali govorim o turističkoj sezoni. Naša procjena je da bi kroz cijelu godinu na dan prošlo oko 4 tisuće vozila. To je optimistična verzija. Vidjet ćemo nakon 12 mjeseci, sada je rano za bilo kakve komentare. No naglašavam da je taj tunel koštao više od pola milijarde kuna', rekao je ministar prometa Siniša hajdaš Dončić.  

Komentari