20 godina Lions Cluba Marjan Split

20 godina Lions Cluba Marjan Split

Lions Club Marjan Split obilježit će 20. obljetnicu svoga rada Svečanom akademijom u petak, 9. ožujka 2018. u 18 sati u Hotelu Park. Osnovan je 1998. godine kao drugi Lions club u Splitu i drugi ženski Lions klub u Hrvatskoj.

Prvi Lions Club osnovan je 1917. u Chicagu. Hellen Keller je potaknula Lionse da postanu “Vitezovi slijepih u borbi protiv mraka”. Od tada pa do danas Lionsi svijeta pomažu i štite slijepe i slabovidne osobe. Osim borbe protiv sljepoće Lionsi pomažu i u ostalim teškim situacijama. Lions International se širio, prelazio povijesne i zemljopisne barijere i danas je jedna od najvećih dobrotvornih organizacija svijeta.

Lions Intrnational u Hrvatskoj District 126 djeluje od 1991. Lionizam naglašava duh prijateljstva, promovira rad, pravednost, dignitet čovjeka, poštivanje, altruizam. Engleska riječ LIONS su početna slova riječi: Liberty, Intelligence, Our Nation Safety (Slobaoda, znanje, sigurnost naše države)

Lions Club Marjan, Split osnovan prije 20 godina je ženski klub u čijem radu pod geslom ”Mi služimo” ustrajno i predano sudjeluju sve njegove članice. Tijekom 20 godina rada LC Marjan je organizirao mnogobrojne akcije u kojima su se prikupila sredstva za pomoć slijepim i slabovidnim osobama, slabima i potrebnima.

Vrijedne akcije LC Marjan su nabava aparata za ranu detekciju vida kod male djece za očni odjel KBC Split, nabava mikroskopa za Očnu ambulantu i PC za dječji odjel KBC Split, nabava 2 inkubatora za Odjel neonatologije KBC Split, donacija Županijskoj udruzi slijepih za opremanje knjižnice na Brailovu pismu, nabava edukacijskih materijala i igračaka dječjim vrtićima koji skrbe o slabovidnoj djeci, nabava i ugradnja 20 semafora za slijepe i slabovidne osobe, donacija za taktilni eksponat u Muzeju HAS, izrada reljefnog plana grada Splita za slijepe i slabovidne osobe,donacija Udruzi gluho slijepih osoba, donacija kolica za članove Udruge osoba sa invaliditetom, donacija očnom odjelu aparata za rano otkrivanje daltonizma KBC Split, donacija profuzora za dječji odjel KBC Split, donacija Udruzi za inkluziju Lastavice za kupnju tkalačkog stroja, donacija sredstava za logopedski tretman najmlađih članova udruge Sindrom Down 21 Split te donaciji udruzi „Vidim“...

Komentari