20 godina Službe za spašavanje na vodi

20 godina Službe za spašavanje na vodi

Služba spašavanja života na vodi Hrvatskog Crvenog križa, ovih dana slavi 20 godina postojanja. Proteklih godina HCK je osposobio 2088 osoba za spasioce te ih je sve više koji nadziru plaže diljem Hrvatske.

Cjelokupna javnost  je svjesnija važnosti prevencije i odgovornog ponašanja uz vodene površine, a porastao je i interes za posao spasioca. Samo tijekom prošle godine educirano je 169 spasilaca, a taj broj svake godine raste.

Hrvatski Crveni križ 20. obljetnicu svoje Službe spašavanja života na vodi obilježit će pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović,  u petak, 16. rujna u Splitu, a pripremljen je bogat i vizualno vrlo atraktivan program:

9 sati – Natjecanje Spasilačkih klubova na splitskoj plaži Žnjan. Sudjelovat će osam klubova iz cijele Hrvatske, a natjecat će se u pet disciplina – utrka na vodi, individualna utrka s plutačom, osvajanje zastavica, štafeta ST Galebovi te timska utrka s plutačom. U natjecanju sudjeluju spasioci koji rade na hrvatskim kupalištima pa će to biti i prilika da pokažu svoju spremnost i vještine. Nakon završetka natjecanja, bit će proglašeni pobjednici. 

18 sati – Pokazna vježba spašavanja iz vode na splitskoj rivi u kojoj će sudjelovati članovi interventnog tima Službe spašavanja života na vodi HCK, Lučka kapetanija te Obalna straža OSRH. Vježba će prikazati što je zadatak svake službe u situaciji kada do nesreće dolazi u jeku turističke sezone i kada osim materijalne štete, ima i ljudskih žrtava. Osim prikaza ljudskih vještina, vježba će pokazati i djelovanje brodova i čamaca u kriznim situacijama.

Nakon vježbe spašavanja, na Splitskoj rivi bit će održan prigodni program u kojemu će sudjelovati Splitske mažoretkinje, studio Perlice te Marijan Ban i Diktatori. Program je namijenjen svim građanima kako bismo zajedno proslavili 20. godina Službe spašavanja života na vodi Hrvatskog Crvenog križa.

Komentari