250 izvođača na 9. Omiš Guitar Festu

250 izvođača na 9. Omiš Guitar Festu

Deveti OMIŠ GUITAR FEST održat će se od 18. do 25. lipnja 2019. donosi nove uzbudljive nastupe glazbenika sa svih strana svijeta. Osim Hrvatske i susjednih nam zemalja, prijavljeni su gitaristi iz gotovo svih europskih zemalja,

ali i iz daleke Indije, Japana, Kine, Senegala, Čilea i Argentine, SAD-a, Porto Rica, Australije i Novog Zelanda!
 
Omiš guitar fest s pravom nosi titulu međunarodnog festivala jer će se više od 250 natjecatelja iz različitih zemalja nadmetati svojim glazbenim umijećem pred žirijem sastavljenim od renomiranih profesora glazbenih obrazovnih institucija kako iz Hrvatske tako i iz inozemstva. 
 
Natjecanje će se odvijati u 11 kategorija određenih dobnim skupinama, u klasičnoj, električnoj te vrlo popularnoj kategoriji: gitara i glas odnosno pjevanje uz pratnju akustične gitare. Od svih kategorija jedna je ona koja daje težinu festivalu u smislu kvalitete, a to je natjecanje u klasičnoj gitari bez ograničenja u godinama, u kojoj se natječu profesionalni gitaristi, uglavnom studenti ili profesori klasične gitare glazbenih akademija diljem svijeta. Gitaristi koji su nam se prijavili u toj kategoriji su uistinu "creme de la creme" ovog društva, osvajači ponajvećih svjetskih gitarističkih natjecanja a žiri će imati izuzetno težak posao odabrati najbolju ili najboljeg. A baš ta ili taj ima ogromnu motivaciju postati laureatom jer se između ostalog bori i za vrhunsku gitaru talijanskog graditelja Leonarda de Gregoria te solistički koncert u jednoj od najprestižnijih koncertnih dvorana u ovom dijelu Europe Hrvatskom glazbenom zavodu.   
 
Natjecanje je baza festivala, ali koncerti i ostala događanja nadopunjuju ga konceptualno i izdvajaju od sličnih manifestacija.
 
Veliki prijatelj Omiš Guitar Festa je Vlatko Stefanovski o kojem ne treba posebno govoriti, čija ga djela opisuju i svrstavaju u sam vrh svjetske elite gitarističkih virtuoza. I ove godine nam dolazi otvoriti festival koncertom koji će se održati 18.06. u 21 sat na trgu pod Žižulom, koji je kao i sva ovogodišnja događanja, besplatan. Taj koncert će uistinu biti originalan jer će zajedno s Vlatkom poznate zvuke "Jovane, Jovanko" zasvirati i Omiška djeca i prirediti jedan poseban događaj u ovom gradu. Osim Vlatka, ljubitelji gitara moći će uživati u koncertima češkog dua Siempre Nuovo Duo, poljskog Warsaw guitar orchestra a hrvatske boje branit će Petar Čulić koji će praizvesti djela hrvatskih skladatelja čime ponosno promičemo i potičemo domaće autore. Finale u gore navedenoj kategoriji bez ograničenja u godinama bit će samo po sebi spektakularno i naravno otvoreno za javnost. 
 
Organizirase i beach party na gradskoj plaži, vožnju brodicama kanjonom Cetine te krstarenje do Brača a sve uz poseban mediteranski ugođaj i gitarističku pratnju. 
 
Ove godine oživljava se i duh nekad popularne "kamene klupe" u Omišu na jedan originalan način - gradi se u kamenu u obliku gitare i postavit će se na zelenu površinu u neposrednoj blizini plaže, škola, hotela, i mjesta gdje je kamena klupa nekad i stajala. Time poručujemo mladima da se druže i zabavljaju i zaljubljuju uz zvuke gitare, ukazujemo mladima na pozitivne vrijednosti društva, potičemo ih na rad i stvaralaštvo što je osnovni postulat Omiš guitar festa.      
 
zato... Gitara je život... a život je na Omiš guitar fest-u od 18. do 25.06.! - poručuju organizatori.

Komentari