29 Vidovićevih slika u Muzeju grada kaštela

29 Vidovićevih slika u Muzeju grada kaštela

U Muzeju grada Kaštela u Kaštel Lukšiću u utorak 27. srpnja u 20:30 sati bit će otvorena izložba "Emanuel Vidović – Izbor djela iz fundusa Galerije Emanuel Vidović", koja djeluje u sastavu Muzeja grada Splita. Autorica izložbe je muzejska savjetnica Nela Žižić i moći će se vidjeti do 15. kolovoza.

Izložba prikazuje presjek stvaralaštva splitskog slikara venecijanskoga formativnog iskustva Emanuela Vidovića po kustoskoj koncepciji Nele Žižić. Gostovala je u Varaždinu, Sisku, Samoboru, Mostaru i Klanjcu. 

Emanuel Vidović bio je središnja ličnost kulturnog života u Splitu na početku 20. stoljeća i nositelj modernih umjetničkih tendencija. Ovo je njegovo prvo gostovanje u Muzeju grada Kaštela, a realizirano je sredstvima Ministarstva kulture i Grada Kaštela. Kaštelanska publika vidjet će 29 Vidovićevih slika nastalih u razdoblju, između 1897. i 1953. godine. Slike su to nastale u tehnici ulja na platnu, drvu ili papiru, akvarela, pastela i u kombiniranoj tehnici ulja i gvaša. Izložena su djela različitih motiva koje je on duboko doživljavajući otkrivao i crpio iz atmosfera i ugođaja krajolika i interijera, po čemu je najprepoznatljiviji. Izložba obuhvaća rane slike venecijanske lagune, Chioggie; vedute i motive Splita, Vranjica, Solina, Trogira, Čiova; slikovite interijere splitskih i trogirskih crkava, splitske katedrale;  vlastite intimne interijere, poput ateljea, blagovaonice ili sobe; mrtve prirode…

Izložbu prati katalog opsega 24 stranice kojeg je uredila kustosica Mirela Vujević Duvnjak.

 

Komentari