2Cellos svojim nastupom "zapalili" Spaladium arenu

2Cellos svojim nastupom "zapalili" Spaladium arenu 2Cellos svojim nastupom "zapalili" Spaladium arenu

Slavni domaći violončelistički duo nastupio je u Splitu u sklopu svjetske turneje "Score" na kojoj brojnoj publici predstavljaju svoj posljednji studijski album s obradama poznatih filmskih glazbenih tema. U domovini će na ovoj turneji još nastupiti u zagrebačkoj areni za tjedan dana.

Pirotehnikom, ali i sjajnim nastupom pred punim gledalištem splitske Spaladium arene, 2Cellos su doslovce "zapalili" publiku i pokazali kako domaći glazbenici mogu zvučati i izgledati svjetski na pozornici. Jer ono što smo vidjeli u njihovom 100-minutnom nastupu nikoga nije u gledalištu ostavilo ravnodušnim.

Koncert je započeo, kako su oni kazali - uspavljujuće. Počeli su s "Vatrenim kočijama", poznatom Vangelisovom glazbenom temom iz istoimenog filma, da bi nastavili sa glazbom iz filmova "Kum", "Ljubavna priča", "Titanic" i drugima. Sjajnu potporu u tom, prvom dijelu koncerta pružili su im članovi izvrsnih "Zagrebačkih solista" uz dodatnu glazbenu pratnju klavijatura (koje su "glumile" sve druge instrumente koji su na studijskim snimkama) i izvrsnog mladog pulskog bubnjara Dušana Kranjca. U tom "sporijem" dijelu koncerta podjednako je brojna publika u areni uživala - u izvanrednim "Zagrebačkim solistima", kao i u bravurozama Luke Šulića i Stjepana Hausera koji su se u kratkim konferansama šalili na svoj račun (posebice na Hauserov). Nakon tog sjajnog uvodnog dijela koncerta i predstavljanja pjesama sa spomenutog albuma, koji su završili sa temom iz "Gladijatora" - "Now We Are Free", uslijedio je onaj žešći, kada su na pozornici ostali samo uz Dušana Kranjca. Zaista, dva violončela i bubnjevi mogu sjajno zvučati na pozornici u što smo se uvjerili slušajući poznate rock standarde.

Drugi su dio koncerta započeli s pjesmom koja je zaslužna zašto su danas svjetska atrakcija i zašto su najbolji promotori svoje domovine u svijetu - "Smooth Criminal" Michaela Jacksona. Podsjetimo se da su u siječnju 2011. objavili video s tom obradom nakon čega je uslijedila njihova planetarna popularnost. Potom su nastavili nizati obrade poznatih svjetskih rock hitova: "I Can't Get No (Satisfaction)", Nirvanine "Smells Like Teen Spirit" ili pak serijal hitova australskog "AC/DC" - "You Shook Me All Night Long", "Highway To Hell" ili pak "Thunderstruck" u čemu im je u podizanju adrenalina kod publike pomogla i pirotehnika. Pred kraj su tog dijela koncerta publiku dodatno oduševili izvedbama "Wake Me Up" Aviciia ili prošlogodišnjim plesnim hitom "Despacito".

Koncert su završili na bis u duetu - Luka i Stjepan odsviravši za rastanak nekoliko balada, iznenadivši sve nazočne u gledalištu sa "Vilo moja" uz pratnju desetak tisuća gledatelja koji su pjevali popularnu Cocinu pjesmu. I za sam kraj ovog sjajnog koncerta - "The Book Of Love", "With Or Without You" i "Con te partiro - Time To Say Goodbye".

U Spaladium arenu doputovali su njihovi ljubitelji iz cijele Dalmacije, premda smo u gledalištu mogli čuti i vidjeti njihove strane obožavatelje koji su zasigurno zadovoljni otišli iz dvorane. Već smo istaknuli izvrsnu potporu "Zagrebačkih solista", klavijaturiste i nadasve mladog bubnjara Dušana Kranjca. O Luki i Stjepanu ne treba govoriti jer - cijeli svijet o njima priča u superlativima. Oni s lakoćom pune dvorane u svijetu kao i arene iz antičkog doba u Puli ili po Italiji. Zato nam je drago da je splitska Arena bila puna, ne u cijelosti ispunjena, ali vjerujemo da su i organizatori zadovoljni posjetom u gradu koji inače nažalost, nije naviknut na takve svjetske spektakle. Jer ovo je bio zaista svjetski spektakl. Premda je publika bila izvanredna, nije nažalost, naviknuta na koncerte takve kvalitete - glazbene i produkcijske. Ton je bio dovoljno moćan da publika može uživati, ne preglasan, a ono što na domaćim koncertima rijetko možemo naići na zadovoljavajućoj razini - svjetlo - bilo je izvanredno. Rekli bismo - dodatni igrač na pozornici sjajno povećavajući glazbeni doživljaj. Stoga - navijamo za što većim brojem ovakvih svjetskih spektakala, jer inače moramo odlaziti u Zagreb kako bismo uživali u izvrsnim glazbenim čarolijama - Sarah Brightman, Roda Stewarta, grupe Toto, Boccelia, Davida Garretta, Andrea Rieua i drugih. Ovakvi su koncerti nužnost kako bi se na ovom području odgojila mlađa publika nenaviknuta na ovakve svjetske koncertne nastupe, posebice, neki od njih, ponašanjem u dvorani. 

Album "Score" snimili su Luka Šulić i Stjepan Hauser prošle godine u Londonu uz pomoć tamošnjeg Londonskog simfonijskog orkestra. Od prošloga su ljeta na svjetskoj turneji na kojoj su najprije svirali po Europi i Japanu. Od siječnja ove godine nastavili su po Americi da bi na toj svjetskoj turneji svratili malo doma, pa će osim u Splitu, za tjedan dana, 23. ožujka nastupiti pred punim gledalištem zagrebačke arene.

 

Komentari