45 posto turističkih noćenja u odnosu na 2019. godinu

45 posto turističkih noćenja u odnosu na 2019. godinu

Foto Radio Split

Poznati su konačni podatci o turističkom prometu u protekloj pandemijskoj 2020. godini, koju je obilježio značajni pad turističkih dolazaka i noćenja gostiju u prvim polugodištu. Zbog virusa COVID-19 prekinuta su putovanja u cijelom svijetu,

a u Splitsko-dalmatinskoj županiji zabilježen je ohrabrujući oporavak u srpnju i potom nastavak rasta dolazaka stranih gostiju u kolovozu. 

Nakon uvrštenja Splitsko-dalmatinske županije na crvenu listu krajem kolovoza, s tržišta Njemačke, Poljske, Austrije, Slovenije i Slovačke je došlo u rujnu do značajnog pada broja dolazaka i noćenja u odnosu na rujan prethodne godine što se produžilo do kraja godine, posebno nakon uvođenja lockdowna na području cijele Hrvatske i nemogućnosti održavanja adventskih događanja i sadržaja te otkazivanja hotelskog ispraćaja stare godine.

Unatoč brojnim poteškoćama, u komercijalnom smještaju u 2020. godini na području Splitsko-dalmatinske županije boravilo je 1.238.260 turista koji su ostvarili 8.073.385 noćenja pa je na razini cijele 2020. godine ostvareno 34 posto dolazaka i 45 posto noćenja u odnosu na rekordnu 2019. godinu.

U protekloj godini najviše stranih gostiju došlo je iz Poljske, Njemačke, Češke i Slovenije. Najveći broj noćenja ostvaren je u gradovima Splitu, Makarskoj i Omišu te općini Baška Voda. Podacima o turističkom prometu u komercijalnom smještaju županije treba pribrojiti i one iz nautike u kojoj je u Splitsko-dalmatinsku županiju u 2020. godini stiglo 82.179 nautičara koji su imali 567.465 noćenja, ostvarivši tako 36 posto prometa iz 2019. godine. Najviše nautičara u prošloj godini stiglo je iz Njemačke, Austrije, Češke, Poljske i Slovačke - izvijestila je županijska Turistička zajednica.

 

Komentari