46 osoba s invaliditetom u pogonu za reciklažu sapuna

46 osoba s invaliditetom u pogonu za reciklažu sapuna

U sklopu projekta "Odgovorno poslovanje čisti svijet“ u Solinu je otvoren jedinstveni pogon za reciklažu sapuna iz hotela u kojem se zapošljavaju i educiraju osobe s invaliditetom, a koji predstavlja inovativan model cirkularne ekonomije, socijalnog poduzetništva i javno-privatnog partnerstva.

Nositelj projekta je Mreža udruga osoba s invaliditetom Dalmacije, a projekt provodi u partnerstvu sa Udrugom za rehabilitaciju i edukaciju VISOKI JABLANI, Hotelom Park iz Splita, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje Područnim uredom Split, Kemijsko-tehnološkim fakultetom u Splitu, Umjetničkom akademijom u Splitu, Centrom za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna Vrata te Centrom za rehabilitaciju Josipovac.U suradnji su također još 4 splitska hotela: Hotel Luxe, Vestibul Palace, Radisson Blu i Atrium, te tvrtka Alca doo, vodeći distributer hotelske kozmetike.

Projekt „Odgovorno posloavnje čisti svijet“ se provodi pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

Ideja je proizašla iz potrebe hotelijera da prate trendove uvođenja zelenog poslovanja kako bi postali konkurentniji te potrebe za reduciranjem stope nezaposlenosti, posebno niže obrazovanih i teško zapošljivih društvenih skupina u koje se ubrajaju i osobe s invaliditetom.

Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, putem programa IPA IV: Razvoj ljudskih potencijala, kroz program „Poboljšanje pristupa tržištu rada osobama s invaliditetom” koji koordinira Hrvatski zavod za zapošljavanje. Ukupna vrijednost projekta je 188.865,15 EUR-a, od čega EU financira oko 70 %.

Tijekom projekta stručnjaci s Kemijsko-tehnološkog fakulteta u Splitu proveli su istraživanje o ekološki prihvatljivoj metodi reciklaže. Vizualni identitet novog proizvoda kreirali su studenti i profesori Studija dizajna Umjetničke akademije u Splitu.

Finalni proizvodi će biti plasirani na tržište nakon provedbe projekta, osiguravajući održivost projekta i novouspostavljenog radnog centra.

Tijekom projekta, edukaciju za reciklažu, pakiranje, plasiranje sapuna na tržište proći će 46 osoba s invaliditetom.

 

Komentari