50 godina filmske klasike u Zlatnim vratima

50 godina filmske klasike u Zlatnim vratima

Dvorana Zlatna vrata, poznatija pod imenom „Kinoteka Zlatna vrata“, otvorena je 1964. godine, i od tada kontinuirano nudi repertoar kojim se nastojalo sačuvati dostojanstvo filma, te upoznavati sugrađane s filmskom baštinom i autorima koji su proslavili sedmu umjetnost.

To je jedina dvorana u Hrvatskoj s 50-godišnjim kontinuitetom promišljenog prikazivanja, prva u državi koja je početkom 21. stoljeća shvatila da se samo kombinacijom klasike i art naslova može ići dalje.

Proteklih godina spojem kinotečnog i art programa vratila se publika u Dioklecijanovu 7, a splitski priomjer slijedili su iostali.

Premda su se u dvorani i prije održavale filmske projekcije, 1971. godine točno je definiran (utemeljen) kinotečni program naslonjen na klasična filmska ostvarenja. Osmišljavali su ga Vedran Gligo, Ivan Martinac i Svemir Pavić. O tome svjedoče brojni rukopisi i programske knjižice, te njihovi uvodničarski tekstovi uoči svakog filma.
 

U utorak, 12. siječnja 2021., u 19.30 sati, projekcijom remek djela Sergeja Ejzenštejna „Krstarica Potemkin“, započinje cjelogodišnje obilježavanje 50-godišnjice klasičnog programa u dvorani (svakog utorka jedan klasik).

Kada malo popuste epidemiološke mjere, upriličit će se predstavljanje knjige „50 godina Kinoteke Zlatna vrata: Izabrani tekstovi Vedrana Gliga, Ivana Martinca i Svemira Pavića“.

Komentari