50 godina izgradnje projekta Splita 3

50 godina izgradnje projekta Splita 3

U travnju 2018. godine navršava se 50 godina od kada je užoj javnosti predstavljen urbanističko-arhitektonski i građevinski poduhvat Split 3. To je treći gradski rajon, značajan dio grada Splita planiran za 50.000 stanovnika sa svim pratećim sadržajima, na 341 ha površine.

Izgrađen je prema prvonagrađenom natječajnom radu V. B. Mušiča, N. Starc i M. Bežana, iz kojeg su proizašli potrebni planovi. Jedinstven je bio postupak od ideje do realizacije, a jedinstveni su i rezultati koji su obilježili grad Split i njegove stanovnike i trajno zanimaju stručnjake i laike.

Postupak realizacije su osmislili stručnjaci Poduzeća za izgradnju Splita (PIS) s Josipom Vojnovićem na čelu. Oni su užu i širu javnost, urbaniste, arhitekte, inženjere i profesionalce iz različitih područja, kao što su kultura, socijalna skrb, zdravstvo i drugo uključili u stvaranje cjelokupnog programa. Postupak je bio javan i dostupan putem brošura, redovnih i posebnih izdanja PIS-a, dnevnih i tjednih tiskovina, TV emisija i filmova.

Tijekom izgradnje mnogi značajni arhitekti i urbanisti su obilazili Split 3: Giancarlo de Carlo, Jane Jacobs, Bob Jacobs, Uwe Jan Woltemade, Paolo Borghero, Romano Burelli, Frederick Gutheimanas, Donald Appleyard, Frano Violich, Peter Blake i drugi. Jedinstveni rezultat je postignut na način da su natječajnim programom postavljene norme za izgradnju na svih 341 ha. Na Smrdečcu, Križinama i Mertojaku, u kvartovima koji su izgrađeni prema Osnovnom urbanističkom rješenju za Split 3, omogućen je ugodan svakodnevni život, jer su uz pješačke ulice izgrađene škole, vrtići s jaslicama, parkovi, trgovine, male tržnice, igrališta, ambulanta, fakulteti, prostori za društvena okupljanja, garaže i parkirališta.

Taj vrijedni jubilej obilježava se bogatim programom naslovljenim 50 GODINA SPLITA III - ULICE, KVARTOVI, STANOVNICI, koji je popraćen izložbom u Sveučilišnoj galeriji Vaska Lipovca te brojnim predavanjima od 17. travnja do 29. lipnja 2018.

U privitku je program (PDF)!

Komentari