50 godina "Prikazanja života svetoga Lovrinca mučenika"

50 godina "Prikazanja  života svetoga Lovrinca mučenika" 50 godina "Prikazanja  života svetoga Lovrinca mučenika"
Popis glumaca 1970. godine Popis glumaca 1970. godine

Prizor iz predstave igrane 1995. godine

Nakon što se predstava "Stilske vježbe" s Perom Kvrgićem od 2018. godine više ne igra na našim pozornicama, "Prikazanje života svetoga Lovrinca mučenika" nepoznatog autora, premijerno izvedena prije 50 godina, u izvedbi Hvarskoga pučkog kazališta postaje najdugovječnija

kazališna predstava hrvatskog glumišta.

Premijera toga pučkog mirakula bila je 23. srpnja 1970. godine ispred hvarskoga Franjevačkog samostana i to je bila ogledna predstava Marina Carića za ups na Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu, igrana je i na Festivalu dramskih amatera Jugoslavije koja je te (i sljedeće 1971.) godine održan u Hvaru.

Od praizvedbe do 1984. godine dvije ženske uloge i anđela igrale su žene, od tada sve uloge u predstavi igra dvadesetak glumaca amatera, među njima samo dvojica svih pola stoljeća!

Hvarska amateri su s tom predstavom prva dva desetljeća gostovali diljem bivše države Jugoslavije, od 1990. proputovali su cijelu Hrvatsku, više država u Europi te Brazil, Argentinu i Urugvaj, gdje živi hrvatska dijaspora.

Za 50. rođendan predstave, u sklopu 59. Hvarskih ljetnih priredbi, hvarski amateri će "Prikazanje" 270. put odigrati u četvrtak 23. srpnja u 21,30 sati opet na skalinima Franjevačkog samostana u Hvaru, obilježavajući ujedno i 20. obljetnicu smrti redatelja predstave Marina Carića (1947. - 2000.).

Evo što je u razgovoru s Mladenom Vukovićem o toj predstavi koja pola stoljeća živi na pozornici rekao utemeljitelj i predsjednik, danas tajnik Hvarskoga pučkog kazališta Milan Lakoš, koji je jedini odigrao sve predstave:

MILAN LAKOŠ

Preuzmite datoteke

MILAN LAKOŠ 56,0 MB

Komentari