6. festival "Zgodne žene spašavaju stvar"

6. festival "Zgodne žene spašavaju stvar"

U organizaciji udruge Skribonauti, šesto izdanje festivala Zgodne žene spašavaju stvar ovog se ljeta prvi put održava na dvije lokacije. Festival se iz Splita seli na otok Biševo u sklopu oživljavanja najudaljenijeg naseljenog pučinskog otoka i prvog predstavljanja buduće rezidencije za pisce.

ZGODNE ŽENE SPAŠAVAJU STVAR - 23.-25. 08., Split i otok Biševo


Raspored događanja:

23.08. Vratite nam knjižaru! - ad hoc akcija ispred knjižare Morpurgo
24.08. 19:00, Goranovke se pitaju - večer poezije, Marvlvs Library Jazz Bar

Sudjeluju: Marija Dejanović i Irena Delonga Nešić
25.08., 18:30, Čitanje moru!, Poje, otok Biševo

Sudjeluju: Luiza Bouharaoua, Marija Dejanović i Marija Rakić Mimica

Festival otvaramo uličnom akcijom koja će kroz poeziju podsjetiti na problem zatvaranja najstarije splitske knjižare, knjižare Morpurguo te nemarnog odnosa prema kulturi i staroj gradskoj jezgri. Želja nam je kao i prošle godine knjižaru Morpurgo učiniti mjestom knjige i književnosti barem na jedan dan.

U suradnji s Marvlvs književnim i jazz barom, u petak 24.8. u 19 sati, ugostit ćemo dvije dobitnice nagrade Goran za mlade pjesnike/kinje, novopečenu dobitnicu Mariju Deajnović i iskusnu Irenu Delonga Nešić, kroz koncept unakrsnog intervjua u sklopu kojeg ćemo se imati prilike upoznati s njihovom poezijom, mogućnostima koje najveća pjesnička nagrada otvara te onima koje bi možda mogla otvarati.

Za kraj festivala selimo se na otok Biševo, u mjesto Poje gdje ćemo u subotu, 25.8. u 18:30. održati program nazvan Čitanje moru u kojem sudjeluju Luiza Bouharaoua, Marija Dejanović i Marija Rakić Mimica. Riječ je o čitanju u javnom prostoru na lokalitetu buduće rezidencije za pisce i spisateljice. Cilj ovog događaja je upoznati malobrojne stanovnike otoka s rezidencijalnim programom za pisce i spisateljice, a samu rezidenciju po prvi put predstaviti javnosti. Valja napomenuti da se ovaj događaj i cijeli budući rezidencijalni program odvija u suradnji s inicijativom Biševo Island Artist Reisdency koje u suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti već dvije godine uspješno na ugošćuje likovne umjetnike/ice na otoku. 

Ove godine nudimo, dakle, nešto staro, nešto novo, red akcije, red poezije, red proze, malo mora, puno književnosti - sve s ciljem stvaranja programa koji je svjestan prostora u kojem se odvija, koji nudi sadržaje koji propituju književnost u različitim kontekstima, ali prije svega nudi prostor za uživanje u istraživanju novih mogućnosti u spoju kulture i društvenog angažmana - poručuju iz Skribonauta.

Vratite nam knjižaru Morpurgo!
 
U sklopu 6. izdanja festivala „Zgodne žene spašavaju stvar” održana je akcija Vratite nam knjižaru! Cilj akcije bilo je ukazati da je unatoč obećanjima knjižara Morpurgo i dalje zatovorena. Akcija je izvedena u suradnji s autoricama/ima: Bobom Đuderija, Marijom Rakić Mimica, Irenom Delonga Nešić, Edijem Matićem, Koranom Serdarević, Petrom Rosandić, Katjom Grcić, Nadom Topić i Marijom Dejanović.

Strategija polaganog uništavanja prostora za kulturu i književnost koja računa na svakodnevnu zagušenost turističkom industrijom s jedne strane te na zaborav s druge dugoročno računa i na iscrpljivanje, odustajanje i konačno pristajanje na još jedan prostor čija je svrha isključivo komercijalna. Ova akcija je naš pokušaj da pružimo otpor, ponovno zauzmemo ne samo prostor knjižare već i simbolički prostor kojeg ona zauzima u gradu Splitu i ispunimo ga sadržajem.

Komentari