600 volontera na pošumljavanju u Žrnovnici

600 volontera na pošumljavanju u Žrnovnici

Ovogodišnja Boranka - akcija pošumljavanja područja u Dalmaciji izgorjelih u požaru, počela je jučer u Žrnovnici gdje se okupilo oko 400 volontera iz svih dijelova zemlje. Pošumljavanje s više tisuća sadnica autohtone bjelogorice i crnogorice nastavljeno danas sudjelovanjem još 200 volontera.

Na trima izgorjelim lokacijama u Splitsko-dalmatinskoj i jednom u Zadarskoj županiji do kraja studenoga zasadit će se oko 40 tisuća sadnica.

Organizator Boranke je Savez izviđača Hrvatske u kojem očekuju sudjelovanje više od 4 tisuće volontera u idućih mjesec i pol, koliko traje akcija, i bit će to najveća akcija pošumljavanja dosad organizirana u Hrvatskoj. U prošlogodišnjoj Boranki zasađeno je 25 tisuća sadnica.

Nastavak sljedeće subote u Kučinama

Organizatori iz Saveza izviđača Hrvatske izuzetno su zadovoljni prvom akcijom te su već u pripremama za sljedeću 12. i 13. listopada u solinskom naselju Kučine, a očekuje se sudjelovanje oko 1000 volontera, od čega nekoliko stotina školaraca iz solinskih osnovnih škola. Dolazak na akciju pošumljavanja u subotu 12. 10. najavio je i veleposlanik Velike Britanije, Nj.E. g. Andrew Dalgleish, s cijelim timom suradnika iz veleposlanstva. Akcija u subotu i nedjelju traje od 10:00 do 16:00 sati, a mjesto okupljanja je kod Auto centra Teo u Kučinama u 10:00 sati.

 

Komentari