Akademiku Miroslavu Radmanu francuski orden Legije časti

Akademiku Miroslavu Radmanu francuski orden Legije časti Akademiku Miroslavu Radmanu francuski orden Legije časti
Miroslav sa suprugom Danicom Miroslav sa suprugom Danicom
Karikatura Tisje Kljaković Braić u MedILS-u Karikatura Tisje Kljaković Braić u MedILS-u

Francuski veleposlanik uručuje odličje Radmanu

Istaknuti svjetski molekularni biolog i akademik Miroslav Radman odlikovan je visokim francuskim ordenom Legije časti. Predsjednikov orden viteza Legije časti akademiku Radmanu, koji ima hrvatsko i francusko državljanstvo, uručio je francuski veleposlanik u RH Gael Veyssiere večeras

na prigodnoj svečanosti u Mediteranskom institutu za istraživanje života MedILS u Splitu. 77-godišnji Miroslav Radman, član Francuske akademije znanosti, Europske akademije znanosti i umjetnosti, Svjetske akademije znanosti i Europske organizacije za molekularnu biologiju, koji se već 55 godina bavi znanstvenim istraživanjima, zahvalio se svim učiteljima, suradnicima i obitelji, kazavši da ga orden Legije časti dodatno obvezuje na studiozno.

Miroslav Radman rođen je 1944. u ribarskoj  obitelji u Hvaru, školovao se u Splitu i Zagrebu gdje je 1969. diplomirao biologiju, nastavio studiju u Bruxsellesu, Perizu i Harwardu, zatim radio u Parizu, a 2003. osniva institut MedILS u Splitu. Istraživao je s brojnim nobelovca mikromolekularnu biologiju, dvostruke ovojnice DNA, molekularne mehanizme bakterija i utjecaje antibiotika... S 58 godina primljen je u Francusku Akademiju znanosti, a za svoj rad dobio brojne nagrade u Hrvatskoj, Francuskoj, SAD-u i Japanu. Lani je u Francuskoj objavio novu knjigu "Kod besmrtnosti".

Odlikovanje Legije časti zapravo je dobio prije 8 godina, a ono mu je uručeno tek danas.

Bila je to prigoda da s akademikom Radmanom razgovaramo o pandemiji i borbi  protiv virusa COVID 19. Taj ugledni znanstvenik ne vjeruje mnogo u učinkovitost cjepiva, jer virusi u međuvremenu mutiraju, tu bolest je usporedio sa sidom, i ne vidi u pandemiji ništa tragično - jer ljudi umiru mnogo više od drugih bolesti ili naprosto od gena starosti!

Miroslav Radman

Preuzmite datoteke

Miroslav Radman 7,2 MB

Komentari