Bira se 11 hrvatskih europarlamentaraca

Bira se 11 hrvatskih europarlamentaraca

U Hrvatskoj su počeli izbori za Europski parlament. Nešto više od 3 milijuna 570 tisuća birača bira 11 zastupnika, između 275 kandidata na 25 kandidacijskih lista. Hrvati su prvi put lani glasovali za svojih 12 EU parlamentaraca, koji su odradili niti godinu dana akualnoga mandata u Bruxellesu.

Osigurano je i glasovanje za evakuirane s poplavljenih područja. Prvi rezultati bit će objavljeni u 23 sata.

Na europske izbore Hrvatska je lani izašla kao nova članica Europske unije. Ove godine sudjeluje na redovitim izborima za Europski parlament zajedno s ostalim članicama. Biramo tijelo koje u velikoj mjeri odlučuje o politici zajednice kojoj se Hrvatska pridružila prošle godine. Za Hrvatsku je iznimno važno kojih će 11 ljudi biti zastupnici u Europskom parlamentu – kaže predsjednik RH Ivo Josipović: 

Zato vas građanke i građani pozivam da sudjelujete u izborima. Dajte glas za onu listu ili kandidata za koju mislite da će najbolje predstavljati vaše stavove, koji će najbolje zastupati zajedničke interese Europe, ali i brinuti o hrvatskim interesima u Europskoj uniji.

Svoje pravo birači mogu ostvariti na 6.337 biračkih mjesta, 79 ih je u inozemstvu, a 6.258 u Hrvatskoj. U inozemstvu se glasuje u 49 država, prva birališta otvorena su u Australiji. 
U Hrvatskoj je i danas na snazi izborna šutnja, do 19 sati zabranjena je svaka izborna promidžba, objavljivanje procjena rezultata, kao i prethodnih, neslužbenih rezultata izbora. 
Prve izborne rezultate, Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavit će nakon 23 sata, nakon što se u svim članicama Unije zatvore birališta, jer Talijani mogu glasovati do 23 sata. Naime, zakonom je na razini Europske unije propisano da države članice ne smiju objavljivati rezultate prije nego što se zatvore biračka mjesta u državi čiji birači posljednji glasuju.
Prve rezultate DIP će objaviti na konferenciji za novinare te na internetskim stranicama (www.izbori.hr). Podatke o izlaznosti birača DIP će objaviti danas u dva navrata, s podacima do 11 odnosno 16 sati.
Izbore prati više od šest i pol tisuća promatrača, 335 ih je iz dviju nevladinih udruga, ostali su stranački. 
Procjenjuje se da će euroizbori Hrvatsku stajati 60-ak milijuna kuna.
Europarlamentarci se biraju sustavom preferencijalnoga glasovanja - građani, osim određene liste, mogu zaokružiti i određenog kandidata s liste za koju glasuju. Preferirani glasovi vrijede samo ako pojedini kandidat dobije najmanje deset posto glasova koje je osvojila njegova lista. Cijela zemlja je jedna izborna jedinica, a izborni prag iznosi pet posto.

Komentari