"Božić velikih čuda" Mira Radalja

"Božić velikih čuda" Mira Radalja "Božić velikih čuda" Mira Radalja

Za Božićno štivo jedna poučna knjiga o blagdanskim darovima! Dječja knjiga Zagreb objavila je slikovnicu za djecu „Božić velikih čuda ili želje, pisma, čokolade“ autora Mira Radalja, koju je ilustrirala Andrea Petrlik Huseinović.

„Neke priče odrasli čitaju djeci, neke druge djeca sama sebi, a ovu nek i djeca pričaju odraslima“ – poručuje autor u ovoj knjizi u kojoj bi se i odrasli trebali naučiti, ili prisjetiti zaboravljenih odlika skromnosti.   

Priča je to o bogatima i siromašnima i blagdanskom darivanju, o dječaku Ivi u Ivanselu u Ivanzemlji, bio je siromašan kao najsiromašniji brat najsiromašnijeg crkvenog miša u najsiromašnijoj crkvi na svijetu. Siromašak je napisao pismo Isusu sa željom da pod Božićnom jelkom dobije samo jednu kocku male čokolade, misleći se bi li napisao „čokoladice“. I nakon polnoćke, vrativši se kući, ugleda nad jelkom punu vreću čokolade s pismom u kojemu mu se preporučuje da iz te čarobne vreće jede čokoladu, ali da istodobno isti, ako ne i veći dio uvijek podijeli s drugima, i sve dotle će se vreća puniti jer je radost darivanja sama po sebi najveći dar. No nakon nekog vremena mali Ivo postaje sve više sebičan, zamolio je tatu da mu vreću prenese u njegovu sobu, grickao je sve više sam čokoladu, i čarobna se vreća ubrzo ispraznila, a na dnu ga je dočekalo novo pismo s poučnom porukom da je najveća mana - škrtost. I najvažnija lekcija iz matematike: dijeljenje je množenje! – pouka je pisca čiju bi knjigu valjalo uvrstiti u školsku lektiru u ovo doba pretjeranog šopingiranja, konzumerizma, materijalizma i komercijalizacije blagdana. 

O autoru 

Dr. sc. Miro Radalj je rođen 12. studenoga 1966. godine. Objavio je dvije zbirke pjesama – „Križ pleten polako“ (Narodno sveučilište, Split, 1992.) i „Sve mi je ko slika“ (Matica Hrvatska, Split, 1993.), zbirku aforizama „I posljednja dosljedna“ (Imotska krajina, Imotski, 1993.) te priču za djecu „Božić velikih čuda“ (Dječja knjiga, Zagreb, 2017.). Dobitnik je nagrade 'Ivan Raos' za najbolji monodramski tekst 2003. godine. Doktor je informacijskih znanosti i docent na Filozofskom fakultetu sveučilišta u Mostaru pa pored književnih piše i objavljuje znanstvene radove s područja nakladništva, odnosa s javnošću, medija i komunikologije, objavio je studiju „Knjiga i nakladništvo u odnosima s javnošću“ (Hrvatska sveučilišna naklada, Zagreb, 2016.). 

Direktor je nakladne kuće „Verbum“ od njezina utemeljenja do danas te ravnatelj međunarodne manifestacije „Dani kršćanske kulture“ koja se održava u tri grada (Split, Dubrovnik, Šibenik). Predsjednik je humanitarne udruge „Ivan Merz“, član je Društva hrvatskih književnika te vijeća Zajednice nakladnika i knjižara RH. Jedan je od pokretača i dugogodišnji član uredništva časopisa „Hrvatska obzorja“ MH u Splitu, te časopisa „Nova tribina“.
Dragovoljac je Domovinskog rata, oženjen, otac petoro djece.

 

Komentari