Božici Jelušić nagrada "Tin Ujević"

Božici Jelušić nagrada "Tin Ujević" Božici Jelušić nagrada "Tin Ujević"
Nagrađeni učenici iz Opatije Nagrađeni učenici iz Opatije
Polaganje cvijeća na spomenik koji je izradio Kažimir Hraste Polaganje cvijeća na spomenik koji je izradio Kažimir Hraste
Tinova kula u igri svjetla Tinova kula u igri svjetla

Na rođendan Tina Ujevića, 5. srpnja je u Vrgorcu svečano dodijeljena nagrada "Tin Ujević" pjesnikinji Božici Jelušić, čija je 57. knjiga „Kotačev slavopoj“ u nakladi Tonimira proglašena najboljom zbirkom stihova u protekloj godini.

Trodnevni program priredbe S TINOM U VRGORCU nastavlja se u subotu 6. srpnja pred Tinovom kulom u 21 sat kada će Robert Kurbaša odigrati monodramu "Ispit savjesti" s izborom tekstova iz stihova i proze Tina Ujevića, a u nedjelju u 21 sat je predstavljanje slikovnice "Augustin – zvjezdana prašina djetinjstva" autorice Jasne Sušac, uz koncert klasične glazbe gitarista Tvrtka Sarića.

Dodijeljene su nagrade i učenicima koji su se javili na međunarodni natječaj "Tin i ja". Gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić najavio je borbu za sredstva kojima će se Tinova kula obnoviti i pretvoriti u suvremeni muzej našeg najvećeg pjesnika.

Nagradu "Tin" ovogodišnjoj laureatkinji uručio je predsjednik Društva hrvatskih književnika Đuro Vidmarović, kazavši da ta prestižna nagrada, koja se dodjeluje od 1980. godine, a uručuje se u Vrgorcu od 1993., zasluženo ide u ruke jednoj od najboljih živućih hrvatskih pjesnikinja.

Obrazloženje stručnog povjerenstva o nagradi i četiri pjesme iz zbirke pročirtao je glumac Robert Kurbaša. 

Istaknuvši da je nagrada "Tin" vrhunac njezine književne karijere, Božica Jelušić je rekla da je napisala tridesetak pjesama posvećenih velikom Tinu, a na kraju je pročitala i novi akrostihni sonet napisan na Tinov rođendan.

Božica Jelušić

Robert Kurbaša čita obrazloženje nagrade

Robert Kurbaša čita stihove iz zbirke

Komentari