Braniteljski poetski zbornik "Vridilo je"

Braniteljski poetski zbornik "Vridilo je" Braniteljski poetski zbornik "Vridilo je"
Neki od zastupljenih pjesnika u zbirci Neki od zastupljenih pjesnika u zbirci

Slike Ive Rakuljića i Josipa Botterija Dinija

Udruga veterana Domovinskog rata 158. brigade i 6. domobranske pukovnije Split te Hrvatska udruga Benedikt pozivaju na predstavljanje zbirke pjesama VRIDILO JE u utorak, 13. veljače 2018. u 18.30 sati u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu (Zrinsko-frankopanska 19).

U knjzi je zastupljeno devetero autora, ratnika 6. domobranske pukovnije, 114. brigade, 141. brigade i 16. domobranske pukovnije:

Ivan Pavić - Mrgud, Goran Protega, Stipan Medvidović, Zoran Jurišić, Mario Blagaić, Ivo Rakuljić - Arafat, Nikša Krpetić, Nadomir Tadić Šutra i Ivica Marin.

Zbirku će predstaviti Đuro Vidmarović predsjednik Društva hrvatskih književnika,  fra Žarko Relota gvardijan samostana sv. Frane i Zoran Bošković, nakladnik zbirke, a program vodi bojnik Ivica Bubić.

U glazbenom dijelu nastupit će Operni prvak Ratomir Kliškić i dječji zbor Srdelice pod vodstvom gospodina Jovice Škare.

Evo što nam je o knjizi kazao bojnik Ivica Bubić.

 

Predgovor knjizi

RATNICI KAO PJESNICI

Velika epopeja hrvatskoga Domovinskog rata, premda bi trebala biti neiscrpna tema za književno stvaralaštvo uopće, pa tako i za poeziju, obrađena je tek u pojedinačnim ostvarenjima i to nažalost, počesto s negativnim predznakom ili s tedencíjom koja taj rat prikazuje u krivome svjetlu.

Zbog toga je ova zbirka, čiji su autori sami ratnici, od velikog značenja ne samo s kulturološkoga, već i s povijesnoga aspekta. Unatoč mnogima koji naše ratnike prikazuju kao primitivne ili pokvarene ljude, ova
zbirka otkriva potpuno novi autorski pristup i senzibilitet, novu ljudsku dimenziju hrvatskih dragovoljaca.

Osobno držim da u ovakvim slučajevima estetska razina i sve književno-teoretske finese ne smiju biti u prvom planu, premda dakako ne smiju biti ni zanemarene. Našim je autorima s pravom cilj progovoriti o istini Domovinskoga rata, a oni su ti koji su baštinici povijesne memorije i koji su tu istinu stvarali.

Držim da je velika hrabrost s njihove strane ući zahtjevnim pjesničkim jezikom i instrumentarijem u vlastitu dušu, odnosno u vlastita sjećanja jer ona, s mojega aspekta, nisu jednostavna, a često puta su bremenita bolnim traumama. Zbog toga pisac ovih redaka s najvećom skromnošću i poniznošću pozdravlja ovakva literarna postignuća. Dobra je strana ove zbirke što pojedini autori nisu isključivo usredotočeni na ratne teme, već razmišljaju i šire od toga, o općeljudskim i filozofskim temama, ali na način koji polazi od njihova prvog koraka, a to je Domovinski rat, Domovina i ljubav prema njoj.

Ovakvim knjigama naša javnost (dakako, kulturna i dobronamjerna) može steći novi uvid u psihologiju dragovoljaca Domovinskoga rata. Dosad smo imali pretežito prozna djela koja su obrađivala ovu tematiku; poetski je izraz naime teži i bolniji budući da zadire u vlastitu intimu. Naši su autori tu ne malu zaprjeku prevladali, a ova knjiga s kojom su izašli pred hrvatsku kulturnu javnost spomenik je, kako se to poetski kaže, od mjedi.

Stoga im svako poštovanje i zahvalnost.

Đuro Vidmarović,
predsjednik Društva hrvatskih književnika

 

 

 

Bojnik Ivica Bubić

Preuzmite datoteke

Bojnik Ivica Bubić 2,9 MB

Komentari