Brončani odljev Franu Radiću

Brončani odljev    Franu Radiću

Spomen obilježje Boljaninu Frani Radiću (1857-1933), velikanu duha, kulturnom i javnom djelatniku, bit će otkriveno u četvrtak, 2. kolovoza, na njegovoj kući (danas hotel „Kaštil) u ulici koja nosi njegovo ime. Poticaj je to Općinske knjižnice „Hrvatske čitaonice“, sredstva je osigurala Općina Bol.

Brončani odljev na kamenoj podlozi rad je Frane Šituma, magistra kiparstva  iz Splita.
Jadranka Nejašmić, ravnateljica „Hrvatske čitaonice“ i dr. sc. Jakov Karmelić predstavit će Radićevo bogato stvaralaštvo u nekadašnjem njegovom vrtu, današnjem Teatrinu, s 
početkom u 21 sat, a zatim će Katarina Pavešić, pranećakinja Radićeva, svečano otkriti spomenik s vjerom da će njegovo domoljublje i predano služenje Bogu i narodu biti putokaz nama danas i onima koji će nas naslijediti.
 

Frano Radić rođen je u Bolu 1857. godine. Studirao je arhitekturu u Beču i bio učitelj u više dalmatinskih mjesta. Po Dalmaciji i otocima istraživao je arheološke lokalitete, posebice starohrvatske. Pisao je o grčkim i rimskim napisima iz Lumbarde na Korčuli, te o starohrvatskim crkvicama. Godine 1895.-1904. bio je glavni urednik časopisa Starohrvatska prosvjeta, u kojoj je objavio svoje glavne radove: Graditeljski uresi i nadpisni ulomci hrvatsko-bizantskoga sloga sa crkve bl. Gospe u drniškom Gradcu (1898), Hrvatsko-bizantinski slog (1900), Ostaci starohrvatske bazilike na glavici »Stupov« u Biskupiji kod Knina (1901). Posljednja dva desetljeća života proživio je u rodnom Bolu.

 

Komentari