Četiri koncerta na 13. Festivalu klasične glazbe Opera Seleca

Četiri koncerta na 13. Festivalu klasične glazbe Opera Seleca

13. međunarodni festival klasične glazbe Opera Selecta od 15. do 25. srpnja 2021. u Trogir dovodi najbolje hrvatske i inozemne glazbenike, a osim u tradicionalnom ambijentu Kule Kamerlengo, ove godine festival se održava u Kneževom dvoru te na Trgu Ivana Pavla II.

Iz cjelovečernjih koncerata svjetskih opernih zvijezda Opera Selecta prerasla je u festival koji uz bisere opernih arija donosi i koncertne recitale te nastupe komornih ansambala. Ove godine publika može uživati u četiri koncerta, a sprema se i poslastica za modne sladokusce.

Festival otvara koncert ruske violinistice Tatiane Samouil i pijanistice Julije Gubaidulline 15. srpnja, a u Kuli Kamerlengo pridružit će im se i Joško Ševo, koji kao neizostavan dio Opere Selecte glazbenu umjetnost obogaćuje dramskom izvedbom pisane riječi. Glazbeni dio programa donosi rapsodičnu skladbu Tzigane M. Ravela, Preludij i Allegro u stilu G. Pugnanija skladatelja F. Kreislera te Sonatu u A-duru i Melankoliju C. Francka. Spajajući umjetničke izričaje, 13. Opera Selecta pažnju pridaje i modnoj estetici, koja je naročito važna na sceni.

Modna revija Matije Vuice 16. srpnja na Trgu Ivana Pavla II donosi kolekciju Bezvremenska Minerva dostojnu svake operne dive i onih koje se tako žele osjećati. Rimska božica, u grčkoj mitologiji poznata kao Palada Atena, štovana je kao boginja mudrosti, ratnika, poezije, medicine, trgovine, zanata, ali i izumiteljica glazbe. Reviju će svojim nastupom upotpuniti i naša cijenjena sopranistica Lana Kos.

U subotu, 17. srpnja u Kneževom dvoru koncert će održati Hrvatski gudački kvartet, sastavljen redom od snažnih i svestranih individua glazbene scene: violinisti Martin Draušnik i Alina Gubaidulina, violist Aleksandar Jakopanec i violončelistica Zita Varga. Iako djeluju od 2012., predanošću i kvalitetom etablirali su se kao jedan od vodećih komornih sastava u Hrvatskoj, što će u Trogiru dokazati izvedbom Drugog gudačkog kvarteta u a-molu, op. 13 F. Mendelssohna i Gudačkog kvarteta P. Bergama.

Na koncertu Solista Boljšoj teatra, koji je sinonim za vrhunske izvođače i program, 21. srpnja nastupaju sopranistica Olga Seliverstova, mezzosopranistica Svetlana Shilova i bariton Konstantin Shushakov uz glasovirsku pratnju istaknute hrvatske pijanistice Vesne PodrugKossjanenko. Uz djela ruskih skladatelja, N. A. Rimski-Korsakova i P. I. Čajkovskog, program čine neke od najljepših arija, dueta i solo pjesama, poput Bizetove Habanere iz Carmen, Offenbachove Barcarolle iz Hoffmanovih priča i Granade A. Lara.

Svečana završnica slijedi uz iznimnu hrvatsku sopranisticu Evelin Novak i Zagrebačke soliste 25. srpnja u Kuli Kamerlengo na radost ljubitelja instrumentalne i vokalno- instrumentalne glazbe. Ansambl koji se bliži sedmom desetljeću djelovanja izvest će djela J. Sibeliusa, L. Boccherinija, L. Sorkočevića, J. Haydna i F. Schuberta, dok će sa solisticom Njemačke državne opere udružiti snage u izvedbama Hatzeove Serenade, vokalnom valceru Il bacio L. Arditija te arijama iz opera i opereta G. F. Händela, G. Verdija, G. Puccinija i F. Lehara. Opera Selecta, kao jedan od najvećih suvremenih brendova Trogira, rezultat je entuzijazma pojedinaca iz istoimene trogirske udruge „Opera Selecta". Festival započet s ciljem približavanja klasične glazbe široj publici, Trogir je u srcu ljeta ispunio vrhunskim međunarodnim i hrvatskim glazbenim interpretima te približio klasičnim glazbenim metropolama. Od jubilarnog izdanja Opera Selecta nastavlja festivalsku koncepciju koja obuhvaća veći broj koncerata i instrumentalne edicije.

Svi koncerti započinju u 21 sat (modna revija u 21:30), a ulaznice se mogu kupiti online putem platforme Adriaticket i na svim Adriaticket prodajnim mjestima.

Komentari