Cvijeće na grobu Vesne Parun u Grohotama

Cvijeće na grobu Vesne Parun u Grohotama Cvijeće na grobu Vesne Parun u Grohotama

Na 96. obljetnicu rođenja naše istaknute pjesnikinje Vesne Parun (Zlarin, 10. travnja 1922. - Stubičke Toplice, 25. listopada 2010.), u Grohotama na otoku Šolti, na otoku pjesnikinjine mame Antice, tradicijski je održan prigodni program naslovljen "Vesni, pjesnikinji od ovoga svijeta".

U suorganizaciji Odjela Knjižnice u Grohotama i splitskog ogranka Društva hrvatskih književnika, u programu u Galeriji Bratske kuće sudjelovali su učenici Osnovne škole Grohote, koji su izvodili igrokaze Vesne Parun.

O stvaralaštvu te velike hrvatske pjesnikinje govorio je predsjednik Društva hrvatskih književnika – Ogranka u Splitu Siniša Vuković, potaknuviši da groćanska škola ponese njezino ime, te ns objavljivanje, ako ne Sabranih, onda Izabranih djela pjesnikinje čiji je život i djelo obilježio otok.

O humorističko-satiričkom stvaralaštvu Vesne Parun, osobito zadnjih godina njezina života, kada je u vlastitoj nakladi objavljivala zbirke aforizama i epigrama, govorio je Mladen Vuković, predloživši i objavljivanje zbirki stihova posvećenih Vesni te nosača zvuka s njezinim uglazbljenim pjesmama.

Prije nekoliko godina u Nečujmu jedna je ulica ponijela Vesnino ime, u Bratskoj kući ćemo urediti njezinu spomen sobu, te poduprijeti sve nakladničke projekte promicanja djela Vesne Parun - kazao je šoltanski načelnik Nikola Cecić-Karuzić, koji je položio cvijeće na grob pjesnikinje, koja po po njezinoj želji počiva na Šolti. Grob joj je na starom groblju uz župnu cvrkve sv. Stjepana u Grohotama, u kojemu se do 30. listopada 2010. nije ukapalo 39 godina.

Evo kako je Vesna Parun čitala svoju pjesmu "More" 1968. godine.

Vesna Parun - More

Javljanje iz Grohota

Komentari