Diplome majstoricama i majstorima svog zanata

Diplome majstoricama i majstorima svog zanata

Foto: Obrtnička komora

Na svečanoj podjeli u Obrtničkoj komori Splitsko-dalmatinske županije svoju diplomu preuzelo je 30-ak majstorica i majstora svog zanata. Radi se o manjem dijelu obrtnika od njih ukupno 143 koji su svoje majstorske diplome zaslužili polaganjem ispita u nesvakidašnjim COVID uvjetima koncem 2019.

i tijekom 2020. godine. Novoj generaciji majstora diplome su uručili zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije Stipe Čogelja te predsjednik područne obrtničke komore Ivan Gotovac.

Čogelja nije skrivao zadovoljstvo činjenicom da županija broji nešto više od 11 tisuća obrtnika kao i da taj broj za vrijeme COVID krize nije pao. Istaknuo je poseban značaj obrtnika za gospodarstvo u cjelini te ih pozvao da prate natječaje Splitsko-dalmatinske županije i redovito se prijavljuju na njih. Dugogodišnji obrtnik i predsjednik komore Ivan Gotovac u svom uvodnom govoru poželio je dobrodošlicu novoj generaciji majstora te im čestitao i poželio sreću u njihovom daljnjem radu.

Majstorski ispiti najveći su stupanj obrazovanja za obrtnička zanimanja. Kandidati prolaze kroz praktičnu i pismenu provjeru znanja, a potom prezentiraju vještine koje su savladali. U normalnim okolnostima svoje vještine novopečeni majstori poklanjali su bolnicama, školama i sl. ustanovama, a ovog su puta odlazili u potresom pogođena područja. Tako su obrtnici Splitsko-dalmatinske županije među prvima bili u Sisku i Petrinji.  

Hrvatska obrtnička komora više od 20 godina ulaže u uspostavljanje kvalitetnog strukovnog obrazovanja temeljenog na usvajanju vještina i znanja. Glavni cilj je promicanje strukovnih zanimanja i dobivanje kvalitetne radne snage potrebne za ravnomjeran razvoj gospodarstva. Majstori kao nositelji strukovnog obrazovanja kompetentni su i pedagoški pripremljeni za rad s učenicima koji se školuju u JMO programima za obrtnička zanimanja.  

Reportažni zapis snimila je Sandra Kuzmanić.

 

Majstorske diplome

Preuzmite datoteke

Majstorske diplome 1,6 MB

Komentari