Dokumentarni film "Fotorinolaringologija" HRT-a

Dokumentarni film "Fotorinolaringologija" HRT-a

U punoj kinoteci Zlatna vrata

Hrvatska radio televizija u ponedjeljak (16. listopada) u splitskoj kinoteci Zlatna vrata predpremijerno je prikazala dokumentarni film "Splitska fotorinolaringologija" scenarista i redatelja Mladena Santrića, iza kojeg je već šezdesetak snimljenih filmova.

U autorskom timu tog filma o trinaest najpoznatijih splitskih fotografa, snimljenom u dva dijela u trajanju po 52 minute, je petero suradnika, a autor glazbe je Matej Meštrović. Na premijeri filma bila je većina predstavljenih splitskih fotografa, osim legendarnog Andre Damjanića koji je preminuo u rujnu prošle godine. U punoj kinoteci gledatelji su uživali u duhovitoj i majstorski snimljenoj i montiranoj priči svjetlopisaca kroz objektiv, koji kroz "uho, grlo i nos" već desetljećima bilježe svagdašnji život grada pod Marjanom, ispisujući njegovu povijest na analognim i digitalnim fotografijama.

Tih trinaest protagonista u filmu su krema fotografskog zanata, od fotografa do povjesničara umjetnosti koji se bave i teorijom fotografije, riječ je o sociološkom pristupu kako oni vide svoj grad kroz vrijeme, kroz reportersku, umjetničku i najviše dokumentarnu sferu. To nije povijest splitske fotografije kako ju je popisao Duško Kečkemet nego reprezentativan izbor autora koji na svoj tipičan način bilježe život u gradu. Veseli me da sam se družio i s mladim autorima, takozvanim "tiramolcima" koji se otkrivaju na skupnim izložbama "Tiromal", koji počinju svoj put u fotografiju i koji se imaju na koga osloniti, na te "oldtajmere" fotografije. Ovo je jedina premijera filma "Fotorinolaringologija" u Splitu, slijedi ubrzo prikazivanje na programu HRT-a tijekom nove jesenske sheme – kazao je autor filma Mladen Santrić.

Prije desetak godina u serijalu "Stani pa gledaj", prva emisija je bila "Slajd" o mom radu, koji se dosta vrtio na televiziji, i zahvalimo Bogu što imamo Santrića i ljude na HRT-u koji cijene fotografiju, koja je najmoćnije sredstvo komunikacije u svijetu. Mi malo pokazujemo svijetu naše vrijednosti i bogatstva koja imanmo, osobno pripremam jedan projekt "Paralelna Hrvatska", molim i televiziju da mi pomogne jer imam preko 13 tisuća slika koje nikada nisu nigdje objavljene – kazao je meštar umjetničke i turističke fotografije Ivo Pervan.

Najveća poruka filma je da se javnosti pokaže da je Split najpotentniji grad fotografije s više karizmatskih fotografa, a da zadnjih desetak godina ima i odličnih fotografkinja pa je nakon110 godina rada na čelu Fotokluba Split jedna žena Maja Prgomet – kazao je fotoreporter Feđa Klarić.

 

Redatelj Mladen Santrić

Feđa Klarić i Ivo Pervan o filmu

Komentari