Domoljubna koalicija 59, Hrvatska raste 56, Most 19 mandata!

Domoljubna koalicija 59, Hrvatska raste 56, Most 19 mandata! Domoljubna koalicija 59, Hrvatska raste 56, Most 19 mandata!

59 mandata Domoljubnoj koaliciji, 56 koaliciji Hrvatska raste, 19 mjesta Mostu, 3 mandata IDS-u, po dva mandata HDSSB-u i Koaliciji rada i solidarnosti te po jedan Čačićevim reformistima i Živom zidu – tako izgleda podjela mjesta u Saboru nakon prebrojavanja glasačkih listića.

Odziv birača na parlamentarne izbore bio je 60,85 posto.

Najveće iznenađenje izbora je uspjeh Mosta nezavisnih lista. Nakon što je čuo prve rezultate DIP-a Božo Petrov je u stožeru Mosta održao govor: "Izlazak na birališta je bilo pravo i dužnost. Dužni smo odgovoriti na to jer smo dali svoju riječ i ona bi od danas trebala značiti odgovornost za razliku od bilo kakvih ugovora i sporazuma. Postoje trenuci u kojima ne dijelite ljude nego prihvatite poziv da izgradite bolju domovinu. Prošlo je previše vremena za raščišćavanje odnosa. Trebamo ljude najstručnije u svojim potezima da izgradimo pravedniji sustav. Neminovno će postojati situacije gdje će trebati donijeti bolne odluke, koje će zahvatiti prijatelje i rodbinu. Potrebno se baviti javnim, a zaboraviti privatno. Danas imamo jedinstvenu priliku za to. Očekujem to od onih koji su pristupili Mostu. Tražim od javnosti da prema svakom od nas budu 100 puta oštriji ako itko pokuša izigrati ono što je to do danas podržavao. Nemamo vremena za nove kalkulacije. Vrijeme je isteklo jučer. Vjerujem da smo svi svjesni težine u kojoj se nalazimo. Pozivam ljude koji danas uporavljaju da skupa zajedno napravimo bolji sustav koji ćemo ostaviti budućim generacijama, čestito i nikako drugačije, bez kalkulacija. Gradimo novu Hrvatsku", rekao je Petrov u govoru, koji je zvučao gotovo državnički. No, za sada nije odgovorio na glavno pitanje koje se postavlja - kome će se prikloniti za formiranje buduće vlade.

U IX. izbornoj jedinici Domoljubna koalicija osvaja 49,56%, koalicija Hrvatska raste 25,96%, MOST - 15,12%, a izborni prag ne prelaze ŽIVI ZID s 3,09% glasova, STRANKA RADA I SOLIDARNOSTI 1,25%, ORah 1,04% glasova, svi ostali imaju manje od 1 posto, a najmanje je osvojila lista Željka Keruma - 0,30 posto glasova....

U X. izbornoj jedinici Domoljubna koalicija (HDZ, HSS, HSP AS, BUZ, HSLS, HDS, ZDS, HRAST - POKRET ZA USPJEŠNU HRVATSKU) ima 41,50%, koalicija Hrvatska raste (SDP, HNS, HSU, HRVATSKI LABURISTI - STRANKA RADA, A - HSS, ZS) osvaja 28,91%, MOST 18,44% glasova, a ispod praga su ŽIVI ZID - 2,82%, PAMETNO - 1,33%, HKS, HSP, OS - 1,02%, a svi ostali su ispod 1 posto, među njima i Željko Kerum s 0,63% osvojenih glasova....

Zanimljivo je da je u Metkoviću i Omišu, čiji su gradonačelnici na listi Mosta, najviše glasova dobila Domoljubna koalicija!

Najviše preferencijalnih glasova osvojio je Božo Petrov, slijedi Zoran Milanović, treći je Željko Reiner.

Nova Vlada RH moguća je samo uz dizanje ruku 19 zastupnika Mosta nezavisnih lista! Mukotrpni pregovori počinju!

Više o iozborima na HRT linku: 

http://izbori.hrt.hr/307553/rezultati-izbora-za-zastupnike-u-hrvatski-sabor

Komentari