Festival znanosti u Sinju

Festival znanosti u       Sinju Festival znanosti u       Sinju

I ovogodišnji Festival znanosti tijekom pet dana gradu Sinju će priskrbiti epitet "malog grada velike znanosti"! Festival će u utorak 19. studenoga u Alkarskim dvorima u Sinju, nakon službenog otvaranja, sadržajno otvoriti vrhunski fizičar čestica, dr. sc. Vuko Brigljević,

predavanjem o Higgsovu bozonu i tajnama materije koje tim otkrićem rasvjetljava današnja fizika.
Potom će dr. sc. Saša Ceci imati predavanje i predstavljanje svoje knjige Blesimetar drugi.
U srijedu će biti riječ o najnovijim senzorima razvijenim na Institutu Ruđer Bošković, kao i o velikom istraživanju krpelja Sinjske krajine od našeg ponajboljeg parazitologa dr. sc. Relje Becka. Poslije predavanja bit će otvorena i umjetnička izložba astrofotografija Noćna svjetla u Galeriji Galiotović. 
Predavanje o antimateriji i njenim zanimljivostima u četvrtak 21. 11. upotpunit će javno noćno promatranje neba teleskopima u organizaciji udruge Zvjezdano selo Mosor te radionica za malu djecu u popodnevnim satima.
Petak donosi predavanje vrhunskog genetičara Tomislava Domazeta-Loše o velikim pitanjima genetike bakterija, dok će popularizator kemije Tomislav Portada pokazati niz zanimljivosti u kemijskim nazivima kroz povijest. Večer će zaključiti niz interaktivnih eksperimenata iz današnje fizike koje će pred posjetiteljima izvesti studentska skupina Fizika Ekspres
Studenti će najzanimljivije pokuse iz fizike izvoditi i u subotu ujutro na sinjskoj "špici" - Pijaci - za sve građane i posebno za djecu. Tradicionalno, Festival će zaključiti kviz za sredjoškolce s vrijednim nagradama, a sve dane Festivala gosti će u školama postati nastavnici i održavati radionice i natjecanja za djecu. 
I ove godine, kao i svih prethodnih 9 godina, pokrovitelj Festivala znanosti Sinj je predsjednica Republike Hrvatske! 
 

Komentari