Film o štetnosti alkohola prikazan u OŠ Pojišan

Film o štetnosti alkohola prikazan u OŠ Pojišan

U Osnovnoj školi Pojišan u Splitu učenicima sedmih i osmih razreda prikazan je edukativni film Roberta Knjaza "Razmisli – treba znati - Zagrebačka pivovara", a Mario Petreković, dr. Slobodanka Keleuva i Ana Stunić upozorili su na opasnosti konzumacije alkohola među maloljetnicima.

Maloljetnička zloupotreba alkohola postaje sve veći društveni problem, a kako bi se maloljetnici i javnost dodatno educirali o opasnostima koje iz toga proizlaze, u Osnovnoj školi Pojišanučenicima sedmih i osmih razreda prikazan je edukativni film Razmisli – treba znati stati autora Roberta Knjaza. Ovaj edukativni film o opasnostima maloljetničke zloupotrebe alkohola prikazan je u sklopu nacionalne kampanje Razmisli – treba znati stati Zagrebačke pivovare, a nastao je u partnerstvu s Agencijom za odgoj i obrazovanje.

Edukativni film Razmisli – treba znati stati zamišljen je kao nastavni materijal za edukaciju u sklopu zdravstvenog odgoja u osnovnim i srednjim školama, a okupio je mnogobrojne stručnjake i poznate osobe poput Enisa Bešlagića i Željka Pervana koji su upozorili na opasnosti koje donosi prekomjerna konzumacija alkohola u maloljetničkoj dobi. Na šibenskoj projekciji filma sudjelovala je dr. Slobodanka Keleuva, pomoćnica ravnatelja za hitnu medicinu Grada Zagreba, Mario Petreković, popularni voditelj u ulozi ambasadora projekta te Ana Stunić koji su se obratili učenicima kako bi dodatno istaknuli važnost sprečavanja rane i učestale konzumacije alkohola kod maloljetnika.

Učenici i nastavnici također su se upoznali sa zabrinjavajućim podacima i činjenicama u filmu koji su iznijeli stručnjaci u tom području, a jedan je od njih i podatak da je Zagrebačka Hitna pomoć u 2013. godini za slučajeve maloljetničke zlouoprabe alkohola intervenirala preko 300 puta, dok posljednji rezultati Europskog istraživanja o pušenju, pijenju alkohola, uporabi droga i rizičnim čimbenicima (ESPAD iz 2011. g.), provedenog u 37 europskih zemalja među 105.000 učenika pokazuje porast ekscesivnog pijenja, poznatog kao binge drinking. Ove brojke svake godine sve više raste i predstavlja sve veći problem u Hrvatskoj.

 

Komentari