"Gastarbajterskom bajkom" počinje 32. Omiško kulturno ljeto

"Gastarbajterskom bajkom" počinje 32. Omiško kulturno ljeto

Foto Željko Šunjić

U nedjelju, 18. srpnja u 21 sat, na platou iza Narodne knjižnice Omiš, bit će upriličeno otvaranje 32. Omiškog kulturnog ljeta. Do 8. kolovoza bit će izvedeno 13 kazališnih predstava, koncerata i izložbi. Prva je na redu predstava Kazališta Mali princ (koje je od ove godine i službeno profesionalno)

- komedija Mate Matišića "GASTARBAJTERSKA BAJKA".

Matišićev tekst smješta radnju u kasne osamdesete godine 20. stoljeća, a događa se na samu Badnju večer u praznom trgovačkom centru, u kojem su prisutni samo čistačica Marija i noćni čuvar Jozo. Igrom slučaja oboje su hrvatski gastarbajteri, žena i muškarac zrelije dobi koji su cijeli svoj radni vijek proveli teško zarađujući za kruh u tuđini, a danas čeznu samo za mirovinom.

Predstava obiluje komičnim elementima, ali i dubokim emocijama isprepletenima s teškim životnim sudbinama. Uz gastarbajterske priče onog vremena, provlače se sjetni motivi čežnje za rodnim krajem, a nasuprot njima čuju se krici realnosti kroz vrisak samoubojica koji okončavaju svoj život skokom s trgovačkog centra.
 
Režiju potpisuje Petar Buljević, igraju Ivana Giove Župa i Marijan Grbavac. 

Skladatelj glazbe Miki Nopling; Scenski pokret Branka Čića Trumbić; Oblikovanje svjetla Miho Dolina; Oblikovanje zvuka Miki Nopling@stajnerrecords; Scenografkinja Zorica Muše; Kostimografija Ana Džido; @ Ivana Giove Župa; Glas u off-u Žana Antičević; Vizualno oblikovanje Vedran Urličić; Fotografija Željko Šunjić; Video uradak Josipa Vulić.

 

Komentari