Gusari iz Komina pobjednici jubilarnog Maratona lađa

Gusari iz Komina pobjednici jubilarnog Maratona lađa Gusari iz Komina pobjednici jubilarnog Maratona lađa

Oni su od 2009. - 2013. bili potpuni vladari Maratona, zaredom pobijedivši 5 puta. Kada su očekivali uzastopnu, šestu pobjedu, 2014. u tome ih je omela ekipa Crnog puta iz Metkovića. Ovom su pobjedom Kominjani postali ekipa s najviše pobjeda, pretekavši dotadašnje rekordere - ekipu iz Rogotina.

Dva sata prije početka Maratona u Metkoviću je padala kiša prijeteći da pokvari ovo jubilarno izdanje utrke. Nakon 45 minuta, kiša je prestala, ponovno je zavladalo Sunce, a kišne su kapi, malobrojne, osvježile nakratko veslače kod Komina.

Kao i svake godine, start je utrke bio kod mosta u metkovskoj luci gdje se poredalo 30 posada. Nakon što je popularni pjevač Zoran Bebić Beba otpjevao "Lijepu našu", kuburaši iz Marije Bistrice su pucnjem iz svojih kubura označili start utrke. Nakon stotinjak metara ekipe iz Stabline i Crnog puta su povele, davši do znanja suparnicima da su se dobro pripremili i da će biti među važnijim sudionicima ovog jubilarnog Maratona. Nakon par kilometara, zajedno sa njima su se izdvojile i posade Gusari Komin, Argo iz Bjelovara i ekipa Gospe Karmelske iz Krvavca. Ova je, posljednja spomenuta posada, u narančastim majicama povela utrku i nakon nekoliko kilometara prva prošla kroz svoje mjesto na desnoj obali rijeke Neretve. Slika iz tog je mjesta bila slična prizoru koji svake godine vidimo kada sudionici utrke prolaze kroz Komin. U parić ih je pratila ekipa Gusara koji su prolaskom kroz svoj Komin ubacili u "višu brzinu" pretekavši Krvavčane uz poprilično odobravanje svojih sumještana. Nakon toga je njihova prednost pred drugom ekipom, Argo iz Bjelovara bila sve veća. U rukavac Crna rika Kominjani su ušli prvi, a tu su prednost sačuvali do cilja u pločanskoj luci gdje su stigli nakon 2 sata i desetak minuta veslajući znatno većom brzinom. Par stotina metara za njima su pristizali članovi posade Argo iz Bjelovara koji su na koncu ove godine drugi.

Pobjednike Maratona dočekali su brojni gledatelji, strani turisti i gosti koji su u danima Maratona zauzeli sve hotelske kapacitete na području od Metkovića do Ploča, pa i šire. Potom je na Rivi uslijedila podjela priznanja, a prijelazni trofej - štit kneza Domagoja uručen je pobjednicima, ekipi Gusari Komin. Uslijedilo je narodno slavlje uz nastup popularnog Mila Hrnića.

Komentari