Helikopterom spašene dvije osobe

Helikopterom spašene dvije osobe

Letačka posada Eskadrile transportnih helikoptera (ETH) 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva sudjelovala je u utorak, 30. srpnja s helikopterom Mi-8 MTV1 u dvije akcije spašavanja unesrećenih osoba. Najprije je posada uspješno prevezla s planine Kamešnica do sinjskog aerodroma osobu

kojoj je trebala hitna medicinska pomoć, a odmah nakon toga uslijedila je nova akcija spašavanja kod Omiša u kojoj su s omiške tvrđave Fortica u znatno složenijoj operaciji sigurno prevezli inozemnu turistkinju.

Kapetan posade helikoptera Mi-8 MTV1 natporučnik Marko Filipović-Grčić kazao je kako je i ovoga puta do punog izražaja došla visoka spremnost i osposobljenost posada za brze, sigurne i uspješne akcije spašavanja. „Druga je akcija bila dosta zahtjevnija. Morali smo prići jednom grebenu, a i vjetar je usložnjavao akciju. Uspjeli smo najprije spustili liječnicu iz tima Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) do unesrećene te smo ih nakon toga odvezli podvjesnim užetom za koje su bili pričvršćene alpinističkim prslucima do nogometnog igrališta u Omišu, gdje smo ih unijeli u helikopter i potom prevezli do KBC-a Split“, opisao je tijek spašavanja inozemne turistkinje.

„Uvijek je lijepo sudjelovati u humanim akcijama. Čuti riječi zahvale od osoba kojima pomažemo je najljepša nagrada za sve plemenite misije koje činimo“, poručio je natporučnik Filipović-Grčić koji je prije nekoliko dana sudjelovao i u jedinstvenoj akciji prevoženja skloništa za planinare na najviši hrvatski vrh Sinjal na Dinari.

Uz natporučnika Filipović-Grčića, posadu u akcijama spašavanja činili su kopilot natporučnik Ivan Omazić te tehničari letači stožerni narednik Davor Lipovac, narednik Duško Plazonić, časnički namjesnik Leonardo Dumanić i stožerni narednik Dalibor Filipović.

Sveukupno su u ovoj godini letačke posade ETH sudjelovale u 11 akcija potrage i spašavanja, a u ovim akcijama sudjelovali i pripadnici HGSS-a - izvijestili su iz MORH-a.

Komentari

Vijesti

26. Interstas       u Solinu
13. - 15. studenoga

26. Interstas u Solinu

Jugo puše i do 130 km   na sat
splitsko područje

Jugo puše i do 130 km na sat

141. brigada slavi   rođendan
na svim bojišnicama

141. brigada slavi rođendan

29. Sabatina              2019
medena seget donji

29. Sabatina 2019