Hrana, hrana, hrana - sirova
30.03.2019 11:45
Vesna Relić
Tina Uglješić foto:Sensa
U Vikend programu Radio Splita razgovaramo o sirovoj hrani i nudimo tri recepta. Omogućila nam je to gošća u programu Radio Splita, Tina Uglješić, Zelenarium blogerica i poučavateljica ovakvog načina prehrane. Poslušajte na kraju i razgovor!
Smoothie s narančom, špinatom i đumbirom
Iz kategorije ‘Moji omiljeni smoothiji’ dolazi recept za ovaj jednostavan, neutralan, osvježavajući, jarko zeleni smoothie.
Špinat je toliko blag da ga možete servirati i onima koji još nisu napredni smoothie fanovi. U tom slučaju preporučujem da prepolovite količinu špinata. Dvije šake su ipak za napredne korisnike.
Chia sjemenke služe kao izvor proteina i energije. One će vaš smoothie pretvoriti u obrok koji će vas zasititi na neko dulje vrijeme. Dnevna doza chia sjemenki je 1 žlica po osobi tako da ovajsmoothie možete dodati još jednu žlicu, ako ga pripremate za dvije osobe.
Sastojci:
500 ml vode
1 naranča
1 banana
1 cm svježeg korijena đumbira
1 žlica chia sjemenki
2 šake listova špinata
Ubacite sve sastojke u blender redoslijedom kako su navedeni gore. Miksajte na najjačoj brzini 30-40 sekundi.
Servirajte odmah ili pohranite u staklenu bocu u hladnjak na maksimalno 24 sata.
Sirovi špageti od tikvica s mediteranskim umakom
Savršen ručak-večera na brzinu, a ujedno i prilika da isprobam moj novi spiralizator. Do sada sam se mučila s klasičnim ribežom, što nije bilo idealno jer bi tikvice vrlo brzo pustile sok, pa bi umanjile dojam samog umaka. Srećom, postoji spiralizator koji tikvice nevjerojatno jednostavno i brzo pretvori u dugačke špagete. Za dvije porcije:
Sastojci:
2 srednje tikvice
1/2 šalice sušenih rajčica
1 svježa rajčica
100 ml vode
1/2 režnja češnjaka
1 žlica prehrambenog kvasca
1/2 žličice sušenog origana
1/2 žličice meda
1 žličica jabučnog octa
1 žličica maslinova ulja sol (po ukusu)
svježe mljeveni papar
Priprema:
Sušene rajčice možete, a i ne morate, prethodno namočiti u mlakoj vodi 20-ak minuta. Sve sastojke (osim tikvice) ubacite u blender i miksajte dok ne dobijete glatki umak. Ako želite umak s krupnijom teksturom, umjesto blendera možete koristiti multipraktik i to malu posudu sa “S” nožem.
Tikvice spiralizirajte. Prije posluživanja ih posolite i začinite s malo maslinovog ulja, promiješajte i pustite minutu-dvije da odstoje. Servirajte tikvice prelivene umakom. Svježi bosiljak je bonus :)
Napomena: ako nemate spiralizator, možete s poslužiti i običnim nožićem za guljenje povrća pa će vaše tikvice imati oblik tagliatella
Čokolade s eteričnim uljima paprene metvice i slatke naranče
Oduvijek su me zanimale biljke, začini, njihovi mirisi, okusi, boje, ljekovita svojstva,… Kad sam prije nešto više od 5 godina naučila pripremati svoju prirodnu kremu za sunčanje i kremu za lice, ljubav prema aromaterapiji je rođena. Otkako sam počela uređivati Zelenarium, nekako je spontano i prirodno u recepte ušla i primjena raznih biljnih pripravaka koji se koriste i u njezi i liječenju kože izvana: kokos maslac, kakao maslac, eterična ulja (naravno, ona su sigurna za oralnu upotrebu), hidrolati,…
Ovaj put sam za vas odlučila pripremiti receptza čokoladu s dva eterična ulja pa će se zbog toga ovaj recept pretvoriti u recept za dvije čokolade (tzv. 2u1 recept:). Zbog eteričnog uljapaprene metvice dobit ćemo okus čokolade koji podsjeća na ‘After eight’ čokoladicu, a eterično ulje slatke naranče podsjećat će vas na ‘Jaffu’. Međutim, zahvaljujući ovom receptu, naučit ćete pripremati zdravu čokoladu u kojoj vi sami diktirate sastav.
Pripremiti čokoladu u kućnom izdanju lakše je nego što si zamišljate, od uređaja vam ne treba apsolutno ništa, samo štednjak, za zagrijavanje vode, a kasnije hladnjak ili zamrzivač.
Sastojci:
90 grama kokos maslaca
90 gr kakao maslaca
120 gr kakaa u prahu
120 gr kokos šećera
6 kapi eteričnog ulja paprene metvice
9 kapi eteričnog ulja slatke naranče
4 žlice kakao nibsa
2 žlice kokos mrvica
1 žlica sušenog jestivog cvijeća
Priprema:
- Pripremite vodenu kupelj tako da zagrijete vodu u loncu na koji možete staviti zdjelu oblog dna (staklenu ili metalnu, nikako plastičnu). Voda nikako ne smije ključati.
- U tu zdjelu ubacite kokos i kakao maslac i miješajte pjenjačom ili silikonskom žlicom dok se maslaci ne istope.
- Dodajte kokos šećer i kakao u prahu i zagrijavajte još cca 5 minuta, uz povremeno miješanje.
- Uklonite s vatre i podijelite smjesu na dva jednaka dijela.
- U prvu polovicu smjese za čokoladu ukapajte 6 kapi eteričnog ulja paprene metvice, 2 žlice kokos mrvica i 2 žlice kakao nibsa i dobro izmiješajte.
- U drugu polovicu smjese za čokoladu ukapajte 9 kapi eteričnog ulja slatke naranče, 1 žlicu sušenog jestivog cvijeća i 2 žlice kakao nibsa i dobro izmiješajte.
- Prelijte u četvrtaste posude. Ako želite, možete koristiti i kalupe za praline. Veličina posuda treba biti takva da dobijete debljinu čokolade od cca 0,5 cm. Ja sam sveukupnu količinu podijelila u 4 posude cca 15×15 cm (po dvije za svaku vrstu čokolade).
- Odložite u zamrzivač na cca 1-2 sata, nakon čega možete servirati trganjem na manje komade. Čokolada može stajati i u hladnjaku prije serviranja.
Važno: u oralnoj primjeni koristite samo visokokvalitetna eterična ulja koja su certificirana.
Sirova hrana 1.dio
Sirova hrana 2.dio