I splitski FESB u projektu izgradnje Čerenkovljevih gama-teleskopa

I splitski FESB u projektu izgradnje Čerenkovljevih gama-teleskopa

U sklopu projekta izgradnje niza Čerenkovljevih gama-teleskopa (CTA - Cherenkov Telescope Array), vrijednoga čak 300 milijuna eura, sudjeluju i stručnjaci sa splitskoga Fakulteta strojarstva i brodogradnje.

Danas je u opservatoriju Roque de los Muchachos na kanarskom otoku La Palmi održano svečano polaganje kamena temeljca za najveći Čerenkovljev teleskop na sjevernoj hemisferi: prototip LST (Large Scale Telescope) promjera 23 metra.
 
Time započinje aktivna faza izgradnje opservatorija koji će omogućiti nove spoznaje o nekim od najekstremnijih i najsilovitijih događaja u svemiru te opažanje visokoenergijskog zračenja s dosad neviđenom preciznošću – približno deset puta osjetljivije od postojećih instrumenata.
 
U projektu, među 1500 znanstvenika i inženjera s pet kontinenata i 30 zemalja te više od 170 istraživačkih institucija, značajan je i aktivan doprinos hrvatskih znanstvenika sa Sveučilišta u Splitu (FESB), Sveučilišta u Rijeci, Sveučilišta u Zagrebu (FER) te Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu.  
 
Na splitskom FESB-u se trenutno radi na posebnoj kameri za precizni nadzor položaja glavne kamere LST-a, te na razvoju softvera za kontrolu kvalitete podataka i cjelokupnog detektorskog sustava. Samom polaganju kamena temeljca za LST će, uz niz uglednika iz najprestižnijih znanstvenih ustanova na svijetu uključenih u projekt, te osoba iz društvenog i političkog svijeta, nazočiti i Takaaki Kajita, ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za fiziku. U prvom dijelu ceremonije će biti objašnjena struktura i funkcije teleskopa, a u drugom će dijelu svečano biti otkrivena bakelitna ploča s prikazom teleskopa.

LST je ogroman teleskop. Osim velikog promjera re flektora (23 metra), imat će i kameru promjera 3 metra za detekciju svjetlosti nastale od gama-zraka. Bit će to jedna od najsloženijih i najbržih kamera na svijetu. Prototip teleskopa LST, koji će služiti za provjeru funkcionalnosti CTA niza Čerenkovljevih teleskopa, mogao bi postati i prvi teleskop u postavu kad na snagu stupi sporazum između Španjolske i konzorcija CTA o postavljanju CTA-sjever upravo na kanarski otok La Palmu.

Čerenkovljevi teleskopi gama-zrake ne opažaju izravno, već mjere učinke koje one stvaraju u interakcijama s molekulama Zemljine atmosfere pri čemu nastaju veliki pljuskovi čestica. Kozmičke gama-zrake omogućuju pak istraživanje fizikalnih procesa u svemiru u kojima se oslobađa najviše energije: eksplozije supernova, crne rupe, “mikrokvazari”, aktivne galaktičke jezgre te izvori provala gama-zraka. CTA će omogućiti i potragu za tamnom tvari te istraživanje moguće kvantne strukture prostorvremena.

U jutarnjem programu Radio Splita u ponedjeljak, 12. listopada u 8,30 h naš gost će biti jedan od voditelja tog projekta prof. dr. Nikola Godinović

Dodatne informacije i fotografije su dostupne na mrežnoj stranici:

http://www.iac.es/divulgacion.php?op1=16&id=989&lang=en

 

Komentari