I u mom gradu Vukovar svijetli

I u mom gradu Vukovar svijetli

Split je prije 15 godina na poticaj naše sugrađanke doktorica Vini Rakić pokrenuo projekt obilježavanja žrtve i tragedije Vukovara pod nazivom "I u mom gradu Vukovar svijetli" i to upravo na dan okupacije Vukovara 18. studenoga.

Iako je grad Split s kotarevima sinoć organizirao paljenje svijeća duž Vukovarske ulice, splitski ogranak Matice Hrvatske nastavio je tradiciju, pa autorica Vini Rakić podsjeća da je Split po tome jedinstven, a o tome je  u Vukovaru ove godine priređena izložba. Stoga poziva Splićane da večeras u 17 sati i 30 minuta dođu u Vukovarsku ulicu i nastave tradiciju, a u razgovoru s Mirjanom Maroević komentirala je i podjelu koja se dogodila danas tijekom održavanja kolone "Sjećanja na Vukovar".

Gradski kotar Sućidar i ove godine obilježava Dane sjećanja na žrtve Vukovara. U Osnovnoj školi Sućidar održat će se predavanje za osmaše, s početkom u 17 sati u velikoj zbornici škole. Predavanje o ratnim zbivanjima u Vukovaru će održati hrvatski branitelj Ivan Miro Jerković. Nakon predavanja učenici, profesori i predstavnici kotara i odbora za hrvatske branitelje uputit će se u koloni s upaljenim svijećama na plac – Vrh Sućidra pored jarbola, gdje će točno u 18.30 svi zajedno položiti svijeće pored dopunjenog i novooslikanog murala Tocide. Na muralu su oslikane strahote stradanja Vukovara i junaci grada heroja.

Zbog paljenja svijeća u Vukovarskoj ulici policija poziva vozače na pojačan oprez, važnost poštivanja postavljene privremene signalizacije, te znakova i upozorenja policijskih službenika.     

I Grad Kaštela će danas obilježiti Dan sjećanja na žrtvu Vukovara. U crkvi Sv. Ivana Krstitelja u Kaštel Starom u 19 sati bit će sveta misa za vukovarske branitelje, a nakon nje građani i predstavnici gradske vlasti upalit će svijeće u Vukovarskoj ulici u Kaštel Starom.

U 18 sati svijeće će u ulici Vukovarskih branitelja u svom mjestu upaliti i predstavnici Mjesnog odbora Kaštel Sućurac. Sjećanju na žrtve Vukovara tradicionalno će se pridružiti i učenici kaštelanskih osnovnih škola, koji će svijeće upaliti u dvorištima i vrtovima škola. Uz brojne pojedince iz Kaštela, u Vukovar je otputovalo i izaslanstvo kaštelanskih braniteljskih udruga, gdje su danas dio kolone ponosa, a u Vukovar je na svojim motorima otputovao i dio članova moto kluba Uspomena.

Udruga tjelesnih invalida grada Sinja tradicionalno organizira večer sjećanja na herojski grad Vukovar u sklopu humanitarne akcije „Moje svjetlo za moj Vukovar“.Večeras u 18 sati na Trgu dr. Franje Tuđmana u Sinju zapalit će se 1.700 svijeća u znak sjećanja na sve žrtve Vukovara. Sredstva od prodaje svijeća bit će donirana djeci s posebnim potrebama grada Vukovara.

Počast žrtvama Vukovara i Škabrnje sinoć je odana i u Trilju, Košutama i Dicmu.U znak sjećanja na žrtvu Vukovara jučer je diljem Cetinske krajine, kao i u cijeloj Hrvatskoj paljenjem svijeća odana počast Vukovaru. 

Komentari