Idemo na Bačvice... (4)

Idemo na Bačvice...        (4)

Vila Rosina nekad

Uz 130. godišnjicu otvorenja prvog drvenog kupališta Bačvice, 120 godina izgradnje Vile Rosina i 100. obljetnice izgradnje prvotne jezgre Hotela Park u Splitu, profesor Frano Baras priredio je feljton u četiri nastavka.

Zla kob Vile Rosina

Iznad sjeverozapadne strane uvale Bačvice sagradio je 1901. splitski trgovac Guina slikovitu Vilu Rosinu s pročeljem od crvenkastih glaziranih opeka. Godine 1931. vilu je od Guine otkupio hoteljer Matić te je pretvorio u mali hotel (20 soba) s prostranim ljetnim i zimskim vrtom. Pod imenom Matić ili Bačvice proslavio se posebice krasnim vrtnim restoranom, svojedobno jednim od najslikovitijih na čitavom Jadranu. U sjeni njegovih tamarisa moglo se uživati za ljetnih podneva i popodneva, a pogotovo u vrelim noćima kad se mjesečina prelijeva naboranim prostranstvom Splitskoga kanala. U ljetnim mjesecima tijekom 30-tih godina 20. stoljeća tu su izvođeni i razni dramski i glazbeni programi...

Velika je šteta i gradska sramota da se taj splitski "dragulj neostilske arhitekture s prizvukom romantike", iako je proglašen zaštićenim kulturnim dobrom - sada nalazi u tako degradirajućem stanju. Stotine stranih i domaćih gostiju prolazeći svakodnevno zbunjeno zastaju i u nevjerici motre oronulu ljepoticu. Bivša vlasnica ne samo da je nije obnovila (kako je najavljivala) već je potpuno devastirala i nekadašnji vrtni restoran, a preostali dio dvorišta sada je pretvoren u golemi iskop – navodno zbog izgradnje planiranog novog hotela... Gradske vlasti morale bi prisiliti sadašnjeg vlasnika da taj nakazni prokop barem donekle oku skrije jednom prikladnom 'europski civiliziranom' ogradom.

Drugi objekt namijenjen ugostiteljstvu podigla je oko 1907. obitelj Tome Kaliterne neposredno iznad ulaza na staro drveno kupalište, samo pedesetak metara od mora. Ta kamena dvokatnica s prostranom vrtnom terasom unajmljena je poslije Prvoga svjetskog rata Sarajevskoj pivovari te je pod nazivom K bijelom orlu, poslovala do 1925. kad je izgorjela. Uzrok požara nije bio utvrđen.

Nekadašnji treći hotel Na plaži (Sava / Mosor često je mijenjao ime!) bio je sagrađen 1922. U vrtu sa zapadne strane imao je također ljetni restoran. Iako je strancima bio vrlo privlačan, 70-tih godina prošlog stoljeća pretvoren je u uredske prostorije Skupštine Zajednice općine Split! Tu svoju administrativno uredsku namjenu zadržao je do danas... I to je još jedan od splitskih apsurda: ugurati državnu administraciju u najatraktivniju turističko-ugostiteljsku gradsku četvrt!

Nedavno su niknula još dva nova hotela. Najprije snobovsko-kićerski Briig u nekadašnjem prostranom vrtu obitelji Kaliterna za koji se - koliko mi je poznato – predviđalo da će ostati 'zelena površina' te biti produžetak Hatzeovog i dječjeg perivoja!) Taj podbuli mliječnobijeli heksaedar (što li?) više podsjeća na golemu 'hazardersku kocku' i nikako se ne uklapa u mediteransko-dalmatinski krajolik Bačvica.

Na kraju podsjećam na najnoviju 'šaku u oko': previsoku zgradurinu nabijenu na minjaturnoj čestici nasuprot mosta. Njen romantični naziv Villa Harmony zbunjuje izvuči drsko: budući da onako glomazna i bez vrta nema ništa od ville, a još manje od harmony.

Napomena: Na samom početku Preradovićevog šetališta - neposredno ispred hotela - donedavno su postojale lijepe široke kamene stepenice... Sada su zamijenjene neobičnom rampom zapriječenom dvostrukom željeznom pregradom (?!) iznad koje je natpis INTERVENTNI PROLAZ... Nažalost s južne strane rampe iz ukrasnog zelenog grmlja prolaznicima već mjesecima (!) podrugljivo namiguje poveće 'gnijezdo' raznoraznog smeća...

Komentari