Idemo učiniti svijet ljepšim!

Idemo  učiniti svijet ljepšim!

Učenici-volonteri srednje škole „Braća Radić“ iz Kaštel Štafilića i volonteri Hrvatske gorske službe spašavanja – Stanica Split, 26. i 27. ožujka 2018. pošumljavat će područje Zvjezdanog sela na Mosoru, u skladu s projektom HR Šume d.o.o.

Riječ je o gospodarskoj jedinici Srednja Poljica – odsjeku ukupne površine 10,24 hektara koji je opožaren u nekoliko navrata. Na lokalitetu je uglavnom vegetacija sa grmovima šmrike i drače te grupicama crnog bora. Predviđeno je pošumljavanje 1 hektara sadnjom sadnica crnog i primorskog bora. Cilj radova je podići borovu kulturu koja će tijekom svoje ophodnje stvarati povoljne ekološko-pedološke prilike i omogućiti povratak autohtone vegetacije.

Akcijom pošumljavanja će se prigodno obilježiti Svjetski dan šuma (21.3.) te početak provedbe kampanje za promociju školskog volontiranja na području Splitsko-dalmatinske županije, pod sloganom – „Probudi svoj volonterski puls. Uhvati ritam, volontiraj!“. Svrha kampanje jest osvijestiti djecu srednjoškolskog uzrasta i mladih o važnosti volontiranja te promoviranje volonterskih aktivnosti, pri čemu akcija pošumljavanja predstavlja primjer pozitivne prakse u kojem škole, kao obrazovne institucije, mogu promicati, poticati i organizirati volonterski rad.

Kako bi se što bolje pripremili za veliku akciju pošumljavanja, učenici-volonteri SŠ „Braća Radić“ prošli su ciklus edukacija koje su pokrivale različite teme iz područja volonterstva, boravka i snalaženja u prirodi te pošumljavanja. Edukacije su proveli predstavnici nositelja projekta Stowarzyszenie B-4, volonteri HGGS-a Split te stručnjaci iz tvrtke HR Šume d.o.o.

 

Komentari