Ivo Pogorelić na 6. PianoLoop Festivalu

Ivo Pogorelić na 6. PianoLoop       Festivalu

Split i ovog ljeta postaje pijanistički epicentar zahvaljujući šestom izdanju međunarodnog PianoLoop Festivala na kojem će, od 14. do 22. kolovoza 2019., nastupiti etablirana imena hrvatske i inozemne pijanističke scene uz mlade glazbene snage u usponu.

Prvi put na festival stiže senzacionalno ime pijanizma, Ivo Pogorelić! „Posebno me veseli dolazak maestra Ive Pogorelića, u čijim sam izvedbama pronalazila inspiraciju tijekom svog profesionalnog glazbenog obrazovanja, a smatram ga jednim od najvećih umjetnika današnjice“, ističe organizatorica Piano Loop Festivala, ujedno i profesorica klavira, Vanesa Kleva Pleština. Pijanistički genije, kako ga je prozvala proslavljena kolegica Marta Argerich, već četiri desetljeća neumorno pridonosi razvoju vrhunskog pijanizma, a svojedobno je znao održati više koncerata godišnje, nego što je dana u godini. „Svaku notu svirao je precizno, s takvim osjećajem i ekspresijom da je zvučao poput cijelog orkestra. Kao da svira 200 godina ispred našeg vremena“, hvalio ga je svojedobno New Yor Times. Senzacionalno umijeće sviranja Pogorelić će splitskoj publici predstaviti 21. kolovoza u 21 h u zapadnom dijelu Podruma Dioklecijanove palače recitalom s pomno biranim djelima velikana pijanističke literature: veličanstvenog i sveobuhvatnog glazbenog genija Johanna Sebastiana Bacha, jednog od najvećih skladatelja i nositelja glazbenih promjena Ludwiga van Beethovena, zatim najvećeg pjesnika klavira, Frédérica Chopina, te Maurice Ravela koji je u svojim skladbama klaviru podario posebnu paletu boja i svjetlosti.

Završni koncert 22. kolovoza, na istom mjestu i u isto vrijeme, održat će neizostavno ime Piano Loopa, Kemal Gekić, iz čijih je ljetnih pijanističkih akademija i izrastao festival. Naime, Piano Loop dijeli se na edukaciju i produkciju, pa će tako ove godine pedesetak pijanista iz cijelog svijeta usavršavati svoju tehniku i glazbeno umijeće s timom biranih glazbenih pedagoga. Uz Kemala Gekića s mladim pijanistima u Glazbenoj školi Josipa Hatzea radit će i Lev Natochenny, Eugene Choi, Wonmi Kim, Andreas Frölich i Andrey Gugnin. „Piano Loop danas je značajan kulturni događaj i etablirano profesionalno okupljanje na svjetskoj razini, o čemu svjedoče brojna respektabilna pijanistička imena koja sudjeluju u sklopu festivala“, navodi Vanesa Kleva Pleština. Tako je uz broj predavača i sudionika, Piano Loop svake godine rastao i u produkciji koncerata, čiji se broj od začetka festivala doslovno poduplao.

Ovogodišnje izdanje, organizirano u suradnji s Muzejom grada Splita i Etnografskim muzejom, donosi devet imena hrvatske i svjetske pijanističke scene raznovrsnih pijanističkih škola, interesa, tehničkih umijeća i muzikalnosti.

U dvorištu splitskog Etnografskog muzeja festival otvara mladi perspektivni pijanist Marijan Đuzel, čiji je glazbeni potencijal već odavno prepoznat u Dalmaciji, a karijeru uspješno gradi i diljem Europe. Slijedi koncert južnokorejske pijanistice s talijanskom adresom, Wonmi Kim, 15. kolovoza, dok će se 16. kolovoza recitalom predstaviti prošlogodišnji pobjednik festivalskog natjecanja Sergey Korolev.

Nizozemski pijanisti, Elles van der Heiden i Siebert Nix, koji djeluju pod nazivom Grieg Pianoduo, 17. kolovoza donose zanimljivu koncepciju programa astro-glazbe koju estonski skladatelj Urmas Sisask temelji na slikama galaksije, uz praizvedbu Rapsodije za klavirski duo splitskog pijanista i skladatelja Ante Božića-Kudrića.

Vjerna publika Pino Loopa ni ove godine neće ostati ravnodušna recitalima Andreasa Frölicha te Andreyja Gugnina, dok će posljednji u nizu koncerata u dvorištu Etnografskog muzeja pripasti pijanistu iz Omiša, Lovri Marušiću, koji zadnjih godina niže uspjehe na etabliranim međunarodnim natjecanjima.

Ulaznice za koncerte u prodaji su na stranici www.adriaticket.com te u poslovnicama Dancing Bear, Ticket media i u caffe baru Plava Kava.

 

Komentari