Izaberite model drugog stupa mirovinskog!

Izaberite model drugog stupa mirovinskog!

Još samo danas može se odabrati model drugog stupa mirovinskog osiguranja. Prema dostupnim infomacijama, dosad ga je odabralo samo 0,16 posto osiguranika i većina se odlučila za najrizičniji fond.

Osiguranike koji ne izaberu svoj model, sustav će automatski svrstati u model b, koji znači politiku ulaganja kao i dosad. 

Zamjenik ministra rada i mirovinskoga sustava Božidar Štubelj rekao je kako možemo govoriti o počecima brige naših građana o njihovoj budućnosti i visini mirovine te dodao kako je u slijedećem periodu potrebno još više raditi na financijskom opismenjavanju građana. Rekao je i da su rezultati očekivani s obzirom na to da je riječ o novini te činjenici da građani drugi mirovinski stup još uvijek ne doživljavaju kao štednju.

Predsjednik udruženja društva za upravljanje mirovinskim fondovima Damir Grbavac podsjeća da su mirovinski fondovi konzervativni ulagatelji te kako korisnici ne trebaju strahovati:

"...prije svega mirovinskim fondovima se upravlja temeljem vrlo visokih profesionalnih standarda. Isto tako naše zakonodavstvo je prilično dobro definirano. Postoji značajna uloga regulatora. Ne možemo uopće govoriti o tome da se izgube sredstva...Govorim uvijek na dugi rok, zanči postoji mogućnost da prinosi zarada na taj dugi rok bude veći ili manji..." - zaključio je Grbavac.

Komentari