Izložba forografija Božana Štambuka

Izložba forografija Božana Štambuka

Bolska knjižnica „Hrvatska čitaonica“ organizira izložbu fotografija autora Božana Štambuka naslovljena „Odiseja Brač“ u ponedjeljak, 29. srpnja 2019. godine, u dvorištu knjižnice od 21 do 24 sata, kako bi se pokazale sve čarolije noćnog neba. .

Da bi na do sada neviđeni način prikazao motive bračke kulturne i prirodne baštine i ujedno ljepotu noćnoga neba kojem prijeti svjetlosno zagađenje, Božan Štambuk fotografira isključivo noću koristeći dugačku ekspoziciju, kako bih do izražaja došle zvijezde i nebeska tijela, a za prednji plan koristi bojanje svjetlošću. Time uspijeva prikazati bračke motive pod jednim novim svjetlom i naglasiti njihovu mističnost.

Božan Štambuk rođen je u Supetru. Fotografijom se ozbiljno bavi od 2017. godine kada započinje svoj prvi samostalni projekt “Odiseja Brač”. Izložba gostuje u više hrvatskih gradova, a s jednom fotografijom pobjeđuje na državnom natječaju.

Njegove radove objavili su svjetski mediji poput The Weather Channela, Lonely Planeta i NASA-e, a National Geographic Magazine objavio je njegovu fotoreportažu te su je glavni urednici iz Washingtona proglasili najboljom za taj mjesec. Priprema monografiju „Odiseja Brač“.

 

Komentari