Javnozdravstvena akcija u Solinu

Javnozdravstvena akcija u Solinu

U povodu Svjetskog dana hipertenzije, Grad Solin i Centar DMO Solin u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo SDŽ organiziraju javnozdravstvenu akciju koja će se održati u Solinu (Širina), u petak 17. svibnja 2019., s početkom u 17.30 sati.

Dio je to Nacionalnog projekta „Živjeti zdravo“, podsegment  „Volonteri u parku“,  čiji su  nositelji Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Ministarstvo zdravstva  i Županijski zavodi za javno zdravstvo. Projekt je sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda.

Cilj projekta je potaknuti naše sugrađane na brigu o svom zdravlju kroz različite oblike javnozdravstvenih aktivnosti. Najvažniji i najučinkovitiji način brige o zdravlju je promicanje zdravih životnih navika i prevencija bolesti.

Hipertenzija – povišeni krvni tlak je bolest sama za sebe ali i  jedan od najvažnijih čimbenika rizika za nastanak srčanog i moždanog udara. Te bolesti  uzrok  su više od 50 % smrti.

Hipertenzija (visoki krvni tlak)  je bolest koja se, iako preventabilna, kasno otkriva i neadekvatno liječi stoga se često naziva „tihi ubojica“.

U početnoj fazi bolest se može kontrolirati najobičnijim higijensko-dijetetskim mjerama, od smanjenja unosa soli i šećera, provođenja redovite tjelesne aktivnosti, prestanka pušenja, kontrole stresa i sl. Ukoliko pored svih tih mjera visoki tlak ne postigne željene vrijednosti potrebno je redovito uzimati lijekove prema uputi  liječnika.

Cilj i ove akcije „Volontera u parku“- NP „Živjeti zdravo“ je potaknuti naše sugrađane da brinu o vlastitom zdravlju, redovito vježbaju te paze na prehranu i obavljaju preventivne preglede kako bi na vrijeme otkrili rizične čimbenike koji im ugrožavaju zdravlje i poduzeli odgovarajuće mjere. Kroz ovakve aktivnosti, koji imaju multidisciplinarni timski pristup, potiče  se i najmlađe da od najranijeg doba usvajaju zdrave životne navike i razvijaju svijest o važnosti očuvanja zdravlja.

Komentari