Jesen u Kaštelima - Sajam plodova zemlje

Jesen u Kaštelima - Sajam plodova zemlje

U cilju promicanja agro-turističke ponude Kaštela, tradicijskih djelatnosti i poljoprivredne tradicije Kaštela, Udruga za promicanje kvalitete života, kulturnih vrijednosti i baštine „Šušur“ i Turistička zajednica grada Kaštela, pod pokroviteljstvom grada Kaštela,

te u suradnji s kaštelanskim odgojno-obrazovnim ustanovama i udrugama organizira manifestaciju „Jesen u Kaštelima – Sajam plodova zemlje“ u kojoj su objedinjene i manifestacije Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje.

Manifestacija se održava u povodu Svjetskog dana hrane i obilježavanja 28. obljetnice primanja Hrvatske u članstvo Organizacije za prehranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda.

Poljoprivreda u Kaštelima ima dugu i bogatu tradiciju stoga odgojno-obrazovne ustanove i udruge doprinose već 30 godina kroz ovu manifestaciju podizanju svijesti građana o očuvanju i zaštiti okoliša, zdravoj prehrani, ekološkoj poljoprivredi, očuvanju autohtonih poljoprivrednih kultura i očuvanju tradicije. Otkriće Kaštelanskog crljenka, kao sinonima vinske sorte Zinfandel učinio je grad Kaštela jednim od najpoznatijih vinskih destinacija u svijetu i veliko je priznanje generacijama vrijednih kaštelanskih vinogradara i vinara .

Svečanostima Dana kruha i zahvalnosti za plodove zemlje uz molitvu, blagoslov i simbolično blagovanje kruha zahvaljujemo Bogu na svim plodovima, radostima, uspjesima i darovima kojima smo tijekom godina kao narod i kao pojedinci podareni.

Na ovogodišnjoj manifestaciji sudjelovat će učenici i nastavnici iz Petrinje, OŠ Ivan Goran Kovačić, jedne od petrinjskih škola koja je stradala u katastrofalnom potresu.

Manifestacija „Jesen u Kaštelima“ imat će i ove godine humanitarni karakter. Stoga pozivamo sve one koji će sudjelovati, građane grada Kaštela, vlasnike pekara i sve sudionike manifestacije,da donesu kolače i slastice koje će idućeg dana biti podijeljene građanima u Petrinji na štandu ispred crkve na kojem će pisati „Kaštela Petrinji s ljubavlju“ (kolači moraju biti upakirani). Ovom gestom želimo stanovnicima Petrinje pokazati da nisu sami i da još uvijek mislimo na njih.

PROGRAM:

16. 10. 2021. Kaštel Kambelovac (Dudanov park)

 

Program (09-14 sati):

 

1000 svečano otvaranje manifestacije uz kulturni - gastro program.

 

  • blagoslov kruha i plodova zemlje

  • nastup KUD-ova, klapa i djece

  • obilazak štandova

  • podjela zahvalnica sudionicima

 

30. Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje koji se obilježavaju od 1991. godine u odgojno-obrazovnim ustanovama, a 24. godinu kao jedinstvena gradska manifestacija.

 

Komentari