Jozo Andrić izlaže u solinskom Teatrinu

Jozo Andrić izlaže u solinskom Teatrinu

Gradska knjižnica Solin poziva na otvorenje izložbe slika Joze Andrića, koji u ciklusu "Vratiti se u vrijeme" izlaže dvadesetak slika u kombiniranoj tehnici. Otvaranje izložbe bit će u četvrtak, 27. travnja u 19:30h u Teatrinu Gradske knjižnice Solin, a izložbu će otvoriti Igor Brešan.

Jozo Andrić rođen je u Mravincima 24. listopada 1947. godine. O njegovu slikarstvu i prepoznatljivom autorskom slikarskom pečatu i likovnoj priči pisao je i likovni kritičar Vladimir Rismondo, koji ističe:

"... Kad bismo, dakle, na osnovi zapaženog u jednoj rečenici saželi slikarsko pripovijedanje Joze Andrića, vjerojatno bismo se odlučili za pretpostavku kako slikar gradi priču o svemu što se događa „prije” i „poslije” baš tog dojma koji leži u predilekciji samog slikanja. Slikajući će Andrić fiksirati dojam, uklopiti ga u pripovjedni tijek slike, te tako postati istinskim sudionikom povijesti vlastitog iskustva Dalmacije. Da li samo svoje povijesti? Jer, nije li moguće primijetiti kako sve što smo do sada naveli o slikarstvu Joze Andrića pristaje kao opis „genius loci” slikarstva? Radi se o slikarstvu utemeljenom na ideji da se Dalmacija i Mediteran pretoče u mit, odnosno pripovijest koja leži u osnovi gradnje bilo kojeg smisla. Dakako, radi se o mitu kao pripovijesti, ne kontekstu, a pripovjedači takvih pripovijesti u naše su vrijeme već nestali. Je li moguće da je Jozo Andrić jedan od posljednjih? Njegove su pripovijesti zapisane u slikama, ali… znamo li ih pročitati kako valja?"

dr. sc. Vladimir Rismondo

Komentari